Kongo Demokratinėje Respublikoje intensyvėja smurtas

[[ge:lrytas:lrytas:567636]]

Kongo Demokratinėje Respublikoje intensyvėja smurtas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Kongo Demokratinėje Respublikoje intensyvėja smurtas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2017, 10:36 AM, atnaujinta Apr 6, 2017, 11:22 PM

Tarptautinė bendrija pasmerkė intensyvėjantį smurtą šioje didžiulėje Afrikos valstybėje.

Amerikiečio Michaelo Sharpo ir Švedijos pilietės Zaidos Catalan palaikai buvo rasti JT Saugumo Tarybai rengiantis trečiadienį balsuoti dėl savo taikos palaikymo misijos Kongo Demokratinėje Respublikoje.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas pažadėjo, jog ši pasaulinė organizacija padarys „visa, kas įmanoma“, kad teisingumas būtų įvykdytas.

„Michaelas ir Zaida neteko gyvybių siekdami suprasti konflikto ir nesaugumo Kongo Demokratinėje Respublikoje priežastis, kad padėtų atnešti taiką šiai šaliai ir jos žmonėms“, – sakė JT vadovas.

„Tikiu, kad Kongo pareigūnai atliks nuodugnų šio incidento tyrimą. Jungtinės Tautos taip pat atliks tyrimą. Nusikalstamų veiksmų atveju Jungtinės Tautos padarys visa, kas įmanoma, kad teisingumas būtų įvykdytas“, – pabrėžė jis.

Kaip buvo pranešta anksčiau, centriniame Kasajaus regione kovo 12 dieną buvo pagrobti du JT ekspertai užsieniečiai, amerikietis ir Švedijos bei Čilės pilietė, taip pat – keturi jų darbuotojai kongiečiai.

Vyriausybės atstovas Lambertas Mende naujienų agentūrai AFP sakė, kad Z.Catalan lavonas rastas nupjauta galva.

Minimame atokiame regione smurtas siaučia nuo rugpjūčio vidurio, kai vyriausybinės pajėgos nukovė genties ir sukarintos organizacijos lyderį Kamwiną Nsapu, kuris buvo sukilęs prieš p rezidento Josepho Kabilos vyriausybę.

Smurtas iš Kasajaus regiono išplito į kaimynines Rytų Kasajaus ir Lomamio provincijas, pareikalaudamas mažiausiai 400 gyvybių.

Kelios dienos prieš tai, kai buvo pagrobti du minėti JT ekspertai, tame pačiame regione buvo šauta į taikdarį iš Urugvajaus, jis buvo sužeistas.

M.Sharpo tėvas Johnas Sharpas sakė, jog yra „didelė tikimybė“, kad rasti palaikai yra jo sūnaus ir Z.Catalan.

„Jų tapatybėms patvirtinti bus panaudoti dantų gydytojo įrašai ir DNR pavyzdžiai. Tam prireiks šiek tiek laiko“, – pridūrė jis feisbuke.

Pirmadienį Kongo Demokratinės Respublikos policija apkaltino sukilėlius Kasajuje išžudžius 39 jos pareigūnus.

Aukos buvo nužudytos per „pasalą“ anksti penktadienį centriniame Kasajaus regione, apie 75 km į šiaurę nuo Čikapos, kai važiavo sunkvežimiais. Nužudytieji buvo palaidoti masinėje kapavietėje. Pasak policijos atstovo, nusikaltimą įvykdė K.Nsapu šalininkai.

Analitinius vertinimus teikiančios kompanijos „IHS Markit“ Afrikos analitikas Jordanas Andersonas citavo pranešimus, kad visiems 39 policininkams buvo nukirstos galvos.

K.Nsapu sukarinta organizacija „vis dažniau imasi smurtinių ir priešiškų veiksmų prieš visus, ką laiko svetimais“, bandančiais kištis į situaciją Kasajuje, sakė jis.

Jungtinės Tautos, Europos Sąjunga ir Afrikos Sąjunga antradienį išreiškė „didelį susirūpinimą“ dėl intensyvėjančio smurto Kasajuje.

Organizacijos „smerkia šį niekingą aktą ir reiškia užuojautą aukų šeimoms“.

Jos paragino „šalies politinius lyderius skubiai reaguoti“ ir pažaboti smurtą, be to, ragina „gynybos ir saugumo pajėgas demonstruoti santūrumą stengiantis atkurti tvarką Kasajuje“.

JT Saugumo Taryba trečiadienį turi balsuoti dėl savo misijos Kongo Demokratinėje Respublikoje – didžiausios ir brangiausios JT taikos palaikymo misijos pasaulyje – pratęsimo.

Šią misiją, kuri atsieina 1,2 mlrd. dolerių (1,1 mlrd. eurų) per metus, vykdo 19 tūkst. JT karių, policininkų ir karinių stebėtojų.

Maždaug 100 šių karių neseniai buvo išsiųsti į Kasajaus regioną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.