Rusijos tarnyboms neramu: „Uždarbiautojai tampa teroristinių grupuočių Rusijoje branduoliu“

Rusijos ekonomikai uždarbiautojai iš užsienio labai reikalingi, todėl šalis palengvino jų įsileidimo taisykles. Tačiau dalis rusų nerimauja, kad kartu su plūstančiais migrantais gali išaugti teroro grėsmė.

Svetimšalių darbuotojų skaičius Rusijoje auga, bet dėl to šalis nesidžiaugia.<br>„Reuters“/„Scanpix“ asociatyvi nuotr.
Svetimšalių darbuotojų skaičius Rusijoje auga, bet dėl to šalis nesidžiaugia.<br>„Reuters“/„Scanpix“ asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras PROCENKA Specialiai LR, Maskva

Jul 22, 2017, 3:52 PM, atnaujinta Jul 22, 2017, 3:53 PM

Nuo šių metų Rusijoje įsigaliojo palengvintos darbo leidimų išdavimo taisyklės užsieniečiams, kurie atvyksta bevizio režimo tvarka, t.y. Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) piliečiams.

Rusijoje jie gali legaliai gyventi tik nusipirkę patentą, kuris galioja nuo mėnesio iki metų, su galimybe jį pratęsti dar 12-ai mėnesių.

Patento kainą savarankiškai nustato regiono valdžia. Maskvoje jis kainuoja brangiausiai – 4 tūkstančius rublių (60 eurų) per mėnesį.

Pirmą kartą atvažiuoti į Rusiją šiems žmonėms tapo lengviau: patentai uždarbiautojams iš užsienio suteikiami lengviau dėl ekonominių šalies interesų. Tačiau kai kas nerimauja, kad tai kartu ir tiksinti teroro bomba.

Siūlo didinti kontrolę

„Darbo ieškantys imigrantai pradeda tapti pagrindiniu teroristinių grupuočių Rusijoje branduoliu“, – pareiškė Federalinės saugumo tarnybos (FST) direktorius Aleksandras Bortnikovas per Nacionalinio antiteroristinio komiteto posėdį.

Jo žodžiais tariant, akys krypsta į NVS valstybių (be Rusijos, sandraugoje dabar yra Uzbekija, Kazachija, Baltarusija, Azerbaidžanas, Tadžikija, Kirgizija, Moldova ir Armėnija. – Red.) piliečius, nes dalis jų dalyvavo pasirengimo stovyklose ir koviniuose veiksmuose Sirijoje ir Irake.

Todėl A.Bortnikovas siūlo padidinti pareigūnų, kuriems patikėti migracijos įstatymai, atsakomybę, taip pat verslo struktūrų, kuriose dirba imigrantai, kontrolę.

Federacijos Tarybos Gynybos ir saugumo komiteto pirmininko pirmasis pavaduotojas Francas Klincevičius mano, jog Rusija turi iš naujo apsvarstyti klausimą dėl darbo vizų imigrantams iš buvusios Sovietų Sąjungos respublikų siekiant užkirsti kelią terorizmo grėsmei.

„Tarptautinės sutartys neleidžia dabar įvesti vizų. Taip mes nutrauktume labai rimtus ryšius.

Vis dėlto padėtis tokia, kad, vienaip ar kitaip, mes turime sugrįžti prie imigracijos klausimo svarstymo, nes Rusija bus priversta ginti savo žmones ir teritoriją nuo šio blogio“, – sakė F.Klincevičius.

Gina migrantų teises

Atviros Rusijos sienos su NVS šalimis didina riziką, kad teroristai pateks ne tik į Rusijos teritoriją, bet ir į kitas šalis.

Tuo įsitikinęs Rusijos Federacijos prezidento tarpnacionalinių santykių tarybos narys, Rusijos mokslų akademijos Etnologijos ir antropologijos instituto direktoriaus pavaduotojas Vladimiras Zorinas.

Jo nuomone, dėl migracijos tarnybos reorganizacijos ir jos funkcijų perdavimo Rusijos vidaus reikalų ministerijai imigrantų adaptacijos ir socialinės integracijos klausimai buvo nustumti į antrą planą.

Be to, Maskvos mero pavaduotojas socialinės plėtros klausimais Leonidas Pečiatnikovas per Rusijos parlamento aukštųjų rūmų – Federacijos Tarybos – posėdį ėmė gąsdinti ir migrantų ligomis.

Esą į Maskvą atvykusių imigrantų, kuriems diagnozuota ŽIV infekcija, skaičius per pastaruosius 5 metus išaugo 15 kartų. Sergančiųjų tuberkulioze – 6 kartus, sifiliu – net 40 kartų.

Tačiau yra ir tų, kurie pasisako prieš darbo migracijos taisyklių sugriežtinimą, – tai žmogaus teisių gynėjai ir ekonomistai.

Tikslių skaičių nėra

Kiek darbo imigrantų nuolat gyvena ir dirba Rusijoje, nėra tiksliai žinoma.

Geriausias šalies mokslinio tyrimo institutas, Aukštoji ekonomikos mokykla, nurodo 7 mln. svetimšalių darbininkų – tiek legalių, tiek dirbančių neteisėtai. Bet tai yra 2013 metų duomenys.

Naujesnė statistika – tik apytikslė. Tarp šalių, darbo imigrantų tiekėjų, lyderės išlieka Uzbekija, Tadžikija, Kirgizija, Azerbaidžanas ir Moldova. Kiek mažiau atvyksta ukrainiečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?