Angela Merkel perspėja apie neigiamus padarinius dėl JAV pasitraukimo iš Sirijos

Vokietijos kanclerė Angela Merkel šeštadienį įspėjo, kad Vašingtono planas nedelsiant susigrąžinti savo karius iš Sirijos gali padėti Rusijai ir Iranui sustiprinti savo vaidmenį regione.

A.Merkel perspėja apie kylantį pavojų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Merkel perspėja apie kylantį pavojų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
JAV atitrauks karius iš Sirijos.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
JAV atitrauks karius iš Sirijos.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
IV liko paskutinis žemės lopinėlis rytinėje Sirijoje netoli Irako sienos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
IV liko paskutinis žemės lopinėlis rytinėje Sirijoje netoli Irako sienos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-02-16 15:49

Džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IV) kovotojai, užspeisti nedidelėje zonoje, šiuo metu kaunasi su JAV remiamomis pajėgomis dėl paskutinės savo valdomos teritorijos šiaurės rytų Sirijoje. Tikimasi, kad netrukus bus pasiekta galutinė pergalė.

Kai tik kovotojai bus nugalėti, JAV pajėgos bus atšauktos, nes gruodį JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė ketinantis išvesti visą maždaug 2 tūkst. karių turintį amerikiečių kontingentą.

Vis dėlto Vašingtonas stengiasi įtikinti sąjungininkes pasilikti Sirijoje, o A. Merkel įspėjo apie riziką, jei regione bus paliktas vakuumas.

„Ar staigus ir greitas amerikiečių pasitraukimas iš Sirijos yra geras sumanymas? Galbūt tai dar kartą leis Iranui ir Rusijai sustiprinti savo įtaką?“ – Miuncheno saugumo konferencijoje kalbėjo A. Merkel.

Pentagono vadovas Patrickas Shanahanas penktadienį pažadėjo paramą kovai su IS, tačiau neatskleidė sąjungininkėms, kaip tokia parama bus įgyvendinama atšaukus JAV pajėgas, ir nepateikė tvirtų įsipareigojimų.

Belgijos užsienio reikalų ministras Didier Reyndersas teigė, esą JAV savo partnerėms pasaulinėje kovos prieš IV koalicijoje pareiškė, kad jos kariai greičiausiai išvyks „per kelias savaites, o ne mėnesius“.

Sprendimas nustebino sąjungininkes, įskaitant Prancūziją, kuri prisideda artilerijos priemonėmis ir regione laiko 1,2 tūkst. karių, įskaitant apmokančius Irako pajėgas.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas paklausė, kodėl JAV yra pasirengusi sukurti vakuumą Sirijoje, galbūt pasitarnausiantį jos priešui Iranui. Pasak jo, priežastys, dėl kurių buvo priimtas šis sprendimas, tebėra „mįslė“.

Vienas Prancūzijos vyriausybės šaltinis teigė naujienų agentūrai AFP, kad „negali būti kalbos apie Prancūzijos karių pasilikimą, jei regione nebus JAV pajėgų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.