Prancūzijoje plinta antisemitizmas: incidentų skaičius išaugo dešimtimis procentų

Prancūzijos policija tiria sostinėje Paryžiuje ir jo priemiesčiuose kilusį išpuolių prieš žydus protrūkį. Šalies vyriausybė pranešė, kad praėjusiais metais antisemitinių incidentų skaičius išaugo net 74 procentais.

 Prancūzijos policija tiria sostinėje Paryžiuje ir jo priemiesčiuose kilusį išpuolių prieš žydus protrūkį.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Prancūzijos policija tiria sostinėje Paryžiuje ir jo priemiesčiuose kilusį išpuolių prieš žydus protrūkį.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2019, 8:39 PM

Pastarosiomis dienomis Paryžiuje pašto dėžutės, ant kurių pavaizduota velionė politikė Simone Veil, buvo apipaišytos svastikomis, rašo „The Guardian“.

Per kitą ataką pačiame sostinės centre ant beigelių kepyklos lango buvo išpurkštas žodis „Juden“ (vok. „žydas“).

Prancūzijos vyriausybės specialusis atstovas rasizmo, antisemitizmo ir diskriminacijos klausimais grafičius pavadino pasibjaurėtinais.

Be to, pietiniame Paryžiaus Sen Ženeviev diu Bua priemiestyje buvo nukirstas medis, pasodintas 2006 metais mirtinai nukankinto jauno žydo atminimui.

Antisemitizmas plinta lyg nuodai, – sakė vidaus reikalų ministras Christophe’as Castaneras netoli tos vietos, kur buvo suniokotas medis. – Kas pasikėsino į Ilano Hamili atminimą, tas pasikėsino į Respubliką.“

Pasak jo, praėjusiais metais antisemitinių išpuolių skaičius Prancūzijoje išaugo net 74 procentais: 2017 metais buvo užfiksuota 311 tokių incidentų, o 2018-aisiais – net 541.

Praėjusių metų lapkritį šalies ministras pirmininkas Edouard’as Philippe’as įspėjo, kad Prancūzija, kurios valdžia Antrojo pasaulinio karo metu deportavo žydus, yra „dar labai toli nuo antisemitizmo išnaikinimo“.

Vyriausybės atstovas Benjaminas Griveaux grafitį ant beigelių kepyklos susiejo su praėjusią savaitę įvykdytu parlamento pirmininko Richard’o Ferrand’o namų padegimu, dėl kurio įtarimai krito ant „geltonųjų liemenių“.

Tačiau vienas kepyklos įkūrėjų Gilles’is Abecassis teigė nemanantis, kad jo langą apipaišė „geltonosios liemenės“.

„Taip, užrašas užpurkštas geltonai, tačiau taip galėjo būti ir dėl Dovydo žvaigždės spalvos“, – sakė jis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.