Rusų veikla Ukrainoje buvo demaskuota: tamsias paslaptis atskleidė nutekinti laiškai

Naujas „Royal United Services Institute“ (RUSI) tyrimas atskleidė, kaip Rusija finansuoja Rytų Ukrainos separatistinių respublikų veiklą, įgyvendina karines operacijas Ukrainoje bei vykdo informacines atakas.

Nutekinti laiškai atskleidė Kremliaus veiklos Ukrainoje paslaptis.<br> lrytas.lt koliažas.
Nutekinti laiškai atskleidė Kremliaus veiklos Ukrainoje paslaptis.<br> lrytas.lt koliažas.
Nutekinti laiškai atskleidė Kremliaus veiklos Ukrainoje paslaptis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Nutekinti laiškai atskleidė Kremliaus veiklos Ukrainoje paslaptis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Nutekinti laiškai atskleidė Kremliaus veiklos Ukrainoje paslaptis.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Nutekinti laiškai atskleidė Kremliaus veiklos Ukrainoje paslaptis.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Nutekinti laiškai atskleidė Kremliaus veiklos Ukrainoje paslaptis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Nutekinti laiškai atskleidė Kremliaus veiklos Ukrainoje paslaptis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 16, 2019, 5:13 PM

Tyrimą vykdė „Euromaidan Press“ redaktorė Alya Šandra ir britų parlamentaras Robertas Seely. Jie ataskaitą apie Rusijos veiksmus Ukrianoje parašė remdamiesi nutekintais Vladislavo Surkovo, geriau žinomo „Vladimiro Putino Rasputino“ pravarde, ir dar dviejų pareigūnų laiškais.

V.Surkovas yra glaudžiai susijęs su konfliktu Rytų Ukrainoje. Nutekinti laiškai prasideda 2014 metais, kada Rusija siekė vykdyti „Naujosios Rusijos“ projektą, kuriuo siekė atskirti dalį Rytų Ukrainos.

Pirminiam planui nepavykus, Donecko ir Luhansko regionuose buvo įkurtos separatistinės respublikos, o Kremlius pradėjo jas visokeriopai remti.

Kremliaus tikslas buvo regione įgauti politinę ir ekonominę įtaką, bei sustabdyti Ukrainos bendradarbiavimą su Vakarais, kuris galėjo pasibaigti naryste NATO.

Atvirai tai buvo daroma per marionetines separatistines respublikas, tačiau rusai šalyje kišosi į Ukrainos rinkimus, bandė pakeisti šalies konstituciją, sukurti alternatyvų galios centrą ir kūrė iliuziją, kad žmonės remia tokią veiklą.

Kremliui gelbėjo silpna Ukrainos valstybės būklė, korupcija ir valdžios nebuvimas. Rusijos valdžia Ukrainoje rėmėsi dvejais veikėjų tipais – ideologiniais sąjungininkais ir už pinigus nusamdytais koloborantais.

Pastarieji buvo po Maidano įvykių iš Ukrainos į Rusiją pabėgę ukrainiečiai, kurie žinojo kaip veikia šalis.

Ataskaitoje rašoma, kad hibridinio karo metu Rusija manipuliavo savo priešininku, bandė suprasti jų silpnąsias vietas, kuriomis galėtų naudotis žiniasklaidoje, per provokatorius.

Rusijos politinės manipuliacijos įkalčius yra sunku aptikti, dėl šių veiksmų didelio slaptumo, tačiau nutekėję dokumentai rodo, kaip buvo vykdomos demonstracijos ir destabilizuojama visuomenė.

A.Šandra ir R.Seely tvirtina, kad jų tyrimas skiriasi nuo kitų, nes Rusijos veiksmai yra demaskuojami ne stebėjimu iš išorės, o pagal tiesioginius šaltinius.

Nutekėję elektroniniai laiškai parodo, kad Rusija ir toliau šiuos regionus traktuoja kaip „savo“. Autoriai primena konfliktus situacija Gruzijoje ir Moldovoje.

Nutekėję laiškai parodo, kad Kremlius aktyviai finansuoja karą Ukrainoje ir skatina separatistus. Okupuotos teritorijos yra Kremliaus instrumentas, kuriuo ir ateityje bus stabdoma Ukrainos integracija į Vakarus ir bandymas ištrūkti iš Rusijos įtakos zonos.

Autoriai teigia, kad Rusijos kišimasis į šalies vidaus reikalus bus sėkmingas, jeigu jiems pavyks sukurti dominuojantį naratyvą, kurį naudos rusams draugiškos politinės partijos ir viešųjų ryšių įmonės.

Tačiau prieš tai rusai vykdo ilgą visuomenės analizę, kuri padeda jiems atskleisti visas silpnąsias šalies vietas.

Visą tyrimą galite perskaityti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.