Vokietijos parlamentas patvirtino naujos kartos ES naikintuvo projekto finansavimą

Vokietijos įstatymų leidėjai trečiadienį pritarė siūlymui skirti finansavimą bendro projekto su Prancūzija kuriant naujos kartos naikintuvą pirmajam etapui.

 Vokietijos įstatymų leidėjai trečiadienį pritarė siūlymui skirti finansavimą bendro projekto su Prancūzija kuriant naujos kartos naikintuvą pirmajam etapui.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Vokietijos įstatymų leidėjai trečiadienį pritarė siūlymui skirti finansavimą bendro projekto su Prancūzija kuriant naujos kartos naikintuvą pirmajam etapui.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2020, 1:21 PM

Šiuo projektu siekiama atgaivinti ambicingą programą, turinčią padėti užtikrinti didesnę sanglaudą tarp Europos Sąjungos valstybių, kurių kariniai pajėgumai labai nevienodi.

Šeštosios kartos naikintuvo „New Generation Fighter“ (NGF) projektas yra abiejų šalių kartu su Ispanija vystomos Ateities kovinės aviacijos sistemos (Future Combat Air System, FCAS) kūrimo programos gyvybiškai svarbi dalis. Be NGF, ši sistema taip pat apims dronus, palydovus ir kitokius orlaivius; ji turėtų sumažinti ilgametę ES priklausomybę nuo JAV gaminamų lėktuvų ir įrangos.

Balsavimas Bundestage įvyko po kelis mėnesius trukusių ginčų dėl šio projekto tarp prancūzų ir vokiečių įmonių. Šis žingsnis turėtų sušvelninti tarp Berlyno ir Paryžiaus tvyrojusią įtampą prieš Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui atvykstant į savaitgalį vyksiančią Miuncheno saugumo konferenciją.

Vokietijos įstatymų leidėjai patvirtino planus skirti 77 mln. eurų pradėti tyrimų projektui, per kurį bus siekiama iki 2026 metų sukonstruoti NGF pirmuosius prototipus.

Nors nerimaujama, kad Prancūzijos įmonėms gali tekti didesnė šio projekto dalis negu Vokietijos gamintojoms, įstatymų leidėjai Berlyne didele balsų dauguma pritarė, kad būtų skirta pinigų kurti lėktuvams, kurie turėtų būti pradėti naudoti apie 2040-uosius.

„Padarysime tai, nes nenorime pabloginti Prancūzijos ir Vokietijos santykių, ypač prieš pat Emmanueliui Macronui atvykstant į Miuncheno saugumo konferenciją“, – naujienų agentūrai AFP sakė Bundestagą apie projekto įgyvendinimą informuojantis Reinhardas Brandlis.

Ši programa gruodį įveikė svarbią kliūtį, kai Prancūzijos ir Vokietijos aviacijos variklių gamintojai susitarė, kaip bus pasidalyta projektu.

Trečiadienio balsavimas atgaivino įstrigusią programą ir atveria kelią pasirašyti sutartis su didžiosiomis Europos aviacijos sektoriaus įmonėmis, pavyzdžiui, „Dassault“, „Airbus“ ir „Thales“.

Tačiau vokiečių įstatymų leidėjai savo pritarimui iškėlė kai kurių sąlygų, įskaitant reikalavimą, kad lygiagrečiai su FCAS projektu būtų plėtojama vokiečių vadovaujama Europos tankų kūrimo programa.

FCAS iniciatyva yra „Europos gebėjimo dirbti kartu prie vieno gynybos projekto simbolis“, pernai birželį sakė Strateginių ir tarptautinių ryšių instituto direktoriaus pavaduotojas Jeanas- Pierre'as Maulny.

Tačiau iš tikrųjų Jungtinė Karalystės 2018 metais paskelbė konkuruojantį projektą „Tempest“, kurį parėmė Italija ir Švedija.

Dėl tokio susiskaldymo E. Macronas praeitą savaitę pareikalavo, kad europiečiai „sukurtų didesnius pajėgumus veikti“ tarptautinio nestabilumo sąlygomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.