„Amnesty International“ kaltina Damaską ir Maskvą karo nusikaltimais Sirijoje

Tarptautinė nevyriausybinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pranešė galinti pagrįsti dokumentais, kad per pastaruosius metus Damasko režimo ir Rusijos pajėgos Sirijos šiaurės vakaruose įvykdė 18 atakų, prilygstančių „karo nusikaltimams“.

 2011 metais brutaliomis represijomis prieš antivyriausybinių protestų dalyvius prasidėjęs pilietinis karas Sirijoje jau nusinešė daugiau kaip 380 tūkst. gyvybių, dar milijonus žmonių privertė palikti savo namus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 2011 metais brutaliomis represijomis prieš antivyriausybinių protestų dalyvius prasidėjęs pilietinis karas Sirijoje jau nusinešė daugiau kaip 380 tūkst. gyvybių, dar milijonus žmonių privertė palikti savo namus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2020, 10:38 AM

Rusijos palaikomos Damasko režimo pajėgos nuo 2019 metų balandžio galo surengė dvi kruvinas karines kampanijas prieš paskutinį svarbų Sirijos sukilėlių bastioną Idlibą, kuriame gyvena apie 3 mln. žmonių.

Nuo kovo pradžios Idlibe galioja trapios paliaubos, tačiau be namų liko šimtai tūkstančių žmonių, kurie labai priklausomi nuo humanitarinės pagalbos, o regionui gresia galimas koronaviruso protrūkis.

„Amnesty International“ pranešė surinkusi įrodymų, kad Damasko ar jo sąjungininkės Rusijos pajėgos nuo 2019 metų gegužės 5-osios iki 2020 metų vasario 25 dienos sukilėlių bastione ir jo apylinkėse surengė 18 atakų prieš gydymo įstaigas ir mokyklas.

„Turimi duomenys rodo, kad dokumentuotos Sirijos ir Rusijos vyriausybinių pajėgų atakos sukėlė daugybę rimtų tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimų, – nurodė organizacija. – Šie pažeidimai prilygsta karo nusikaltimams.“

„Amnesty International“ mini tris Damasko režimo pajėgų antžemines atakas ir du aviacijos smūgius, per kuriuos buvo mėtomos sprogmenų prikrautos statinės, taip pat Sirijos ir Rusijos pajėgų antskrydžius.

Pasak organizacijos, dauguma šių atakų buvo surengta šių metų sausį ir vasarį, per pastarąjį puolimą, kurio metu nuo gruodžio žuvo apie 500 civilių ir beveik milijonas gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Tarp dokumentuotų atakų yra Rusijos aviacijos smūgiai šalia ligoninės Arichos mieste sausio 29 dieną, per kuriuos buvo sulyginti su žeme mažiausia du gyvenamieji pastatai ir žuvo 11 civilių, rašo organizacija.

„Amnesty International“ taip pat kaltina Sirijos režimą atakavus vieną mokyklą kasetiniais šaudmenimis, kuriuos naudoti draudžiama. Per tą vasario 25 dienos ataką Idlibo mieste žuvo trys žmonės.

„Pastarasis puolimas yra plačiu mastu ir sistemingai vykdomų atakų, kuriomis siekiama terorizuoti civilius gyventojus, dar vienas niekingas pavyzdys“, – sakė „Amnesty International“ direktorė Artimiesiems Rytams ir Šiaurės Afrikai Heba Morayef.

Rusija toliau teikia neįkainojamą karinę paramą, įskaitant jos rengiamus neteisėtus aviacijos smūgius, nepaisydama įrodymų, kad ji padeda Sirijos kariuomenei vykdyti karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui“, – sakė ji.

2011 metais brutaliomis represijomis prieš antivyriausybinių protestų dalyvius prasidėjęs pilietinis karas Sirijoje jau nusinešė daugiau kaip 380 tūkst. gyvybių, dar milijonus žmonių privertė palikti savo namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.