Afganistano pareigūnai: per sprogdinimus Kabule žuvo du žmonės, tarp jų dvasininkas

Afganistano sostinėje keli atskiri sprogdinimai detonuojant prie automobilių pritvirtintas bombas antradienį nusinešė mažiausiai dviejų žmonių gyvybes, pranešė pareigūnai.

Įvykio vieta.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Įvykio vieta.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Įvykio vieta.<br>AP/Scanpix nuotr.
Įvykio vieta.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 2, 2021, 4:06 PM

Vienas iš žuvusiųjų buvo garsus dvasininkas, vadovavęs nevyriausybinei musulmonų organizacijai.

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani pasmerkė dvasininko gyvybės pareikalavusį išpuolį kaip „teroristinę ataką prieš Afganistano orumą ir šviesią ateitį“. Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už šiuos išpuolius, per kuriuos dar penki žmonės buvo sužeisti.

Pirmasis sprogmuo, prilipintas prie karinio automobilio Kabulo centre, sužeidė du kariškius, nurodė Kabulo policijos atstovas Ferdawsas Faramarzas.

Maždaug po valandos šiaurinėje miesto dalyje nugriaudėjęs sprogimas nusinešė dvi gyvybes, tarp jų musulmonų dvasininko Mohammado Atefo. Dar du žmonės buvo sužeisti. Trečioji sprogusi prie automobilio pritvirtinta bomba vakarų Kabule sužeidė vieną žmogų.

Policija dėl šių incidentų pradėjo tyrimą, nurodė F. Faramarzas.

Prezidentūros paskelbtame A. Ghani pareiškime taip pat sakoma, kad M. Atefo nužudymas yra naujausias iš virtinės suplanuotų atakų ir nužudymų. M. Atefas vadovavo Afganistane įsikūrusios musulmonų nevyriausybinės organizacijos „Jamiat-e-Eslah“ centrinei tarybai.

Afganistano Aukštajai nacionalinio susitaikymo tarybai vadovaujantis Abdullah Abdullah taip pat pasmerkė M. Atefo nužudymą.

„Atefas buvo taikos ir susitaikymo šalyje šalininkas, – sakoma jo pareiškime. – Tačiau, deja, Afganistano tautos priešai atėmė jį iš mūsų“.

Talibanas taip pat pasmerkė dvasininko mirtį ir dėl jos apkaltino Afganistano žvalgybos agentūrą, tačiau nepateikė įrodymų savo kaltinimams pagrįsti. Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas sakė, kad sukilėliai „su dideliu liūdesiu“ sutiko žinią apie M. Atefo nužudymą. Tuo veikiausia norėta parodyti, kad Talibanas prie šio sprogdinimo neprisidėjo.

Pastaraisiais mėnesiais džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) prisiėmė atsakomybę už virtinę išpuolių Kabule, įskaitant išpuolius mokyklose ir švietimo institucijose, per kurios žuvo 50 žmonių, daugiausia studentų. IS taip pat yra prisiėmusi atsakomybę už raketų atakas prieš JAV karinę bazę Afganistane gruodžio mėnesį. Žmonės per šias atakas nenukentėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.