Iš Norvegijos pakilę JAV strateginiai bombonešiai dalyvauja pratybose virš Baltijos jūros

Du strateginiai amerikiečių bombonešiai trečiadienį pakilo iš Norvegijos per misiją Baltijos jūros regione, pranešė JAV oro pajėgos Europoje.

 Iš Norvegijos pakilę JAV strateginiai bombonešiai dalyvauja pratybose virš Baltijos jūros.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Iš Norvegijos pakilę JAV strateginiai bombonešiai dalyvauja pratybose virš Baltijos jūros.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2021, 4:01 PM

„Du orlaiviai B-1B pakilo iš Erlano oro pajėgų bazės dalyvauti kartu su sąjungininkais pratybose „Bone Saw“. Operatyvinės bombonešių grupės skrydis vyks, be kita ko, tarptautiniuose oro erdvės ruožuose virš Šiaurės ir Baltijos jūrų“, – rašoma pranešime.

Ten pat priduriama, kad per skrydį bombonešiai „sąveikaus su sąjungininkų naikintuvais virš Baltijos jūros“.

JAV pajėgos nurodė, kad „bombonešių operatyvinės grupės misijos yra skirtos pademonstruoti JAV atsidavimą NATO kolektyvinei gynybai ir aiškiai liudija, kad JAV sugeba išplėsti atgrasymo pajėgumus“.

Kaip pranešė JAV karinių oro pajėgų Europoje štabas, vasario 22 dieną keturi bombonešiai B-1B atskrido į Norvegiją iš bazės Teksaso valstijoje.

Jungtinės Valstijos pirmąkart yra laikinai dislokavusios savo strateginius bombonešius šioje Šiaurės valstybėje.

Erlano bazė turi 2 714 metrų ilgio kilimo ir tūpimo taką ir keturias stovėjimo aikštes dideliems orlaiviams. Šiuo metu tame objekte yra dislokuota Norvegijos naikintuvų „F-35A Lightning II“ eskadrilė ir sraigtasparnių „Sea King Mk43B“ padalinys.

Vasario 26 dieną į Norvegiją perdislokuoti amerikiečių bombonešiai „B-1B Lancer“ pirmuosius savo skrydžius atliko virš šiaurinės Norvegijos jūros dalies.

„JAV Gynybos departamento bendradarbiavimas su sąjungininkais ir partneriais Arkties regione sutvirtina mūsų bendrą požiūrį į regioninį saugumą, taip pat padeda atgrasyti strateginius varžovus nuo siekio vienašališkai keisti nusistovėjusią tvarką, paremtą įstatymų“, – teigiama praėjusį penktadienį paskelbtame pareiškime.

„Mūsų gebėjimas greitai reaguoti ir palaikyti sąjungininkus bei partnerius yra pagrįstas faktu, kad esame priešakinėse linijose Europoje ir esame pasirengę imtis veiksmų“, – priduriama pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.