Irako oro pajėgų bazė, kurioje esama JAV karių, atakuota raketomis

Vienai šiauriau Bagdado esanti Irako karinių oro pajėgų bazei, kurioje laikoma JAV karių, sekmadienį buvo smogta dviem raketomis, likus trims dienoms iki planuojamo naujojo „strateginio dialogo“ užmezgimo su Vašingtonu, naujienų agentūrai AFP pranešė vienas šaltinis saugumo tarnybose.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už šį išpuolį, per kurį abi raketos nukrito netoli bazės.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už šį išpuolį, per kurį abi raketos nukrito netoli bazės.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2021, 3:58 PM

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už šį išpuolį, per kurį abi raketos nukrito netoli bazės. Žmonės per šią ataką nenukentėjo ir nebuvo padaryta materialinės žalos.

Jungtinės Valstijos dėl tokių atakų prieš amerikiečių karius ir diplomatus dažnai kaltina su Iranu siejamas irakiečių grupuotes.

Sekmadienį surengtas išpuolis buvo jau 14-asis, nukreiptas prieš Amerikos interesus, įskaitant karius, ambasadą Bagdade ir irakiečių paramos užsienio pajėgoms vilkstines, nuo JAV prezidento Joe Bideno prisaikdinimo šių metų sausį.

Šios atakos pareikalavo dviejų amerikiečių ir vieno civilis irakiečio gyvybių.

Per vieną iš tų išpuolių taip pat buvo sužeistas kitas irakiečių civilis, dirbęs JAV lėktuvus prižiūrinčioje bendrovėje.

Atsakomybę už tokias operacijas kartais prisiima mažai žinomos grupuotės, kurias ekspertai laiko Irake jau ilgą laiką veikiančių Irano remiamų organizacijų priedanga.

Qaisas al Khazali, įtakingas veikėjas valstybės remiamoje proiranietiškoje sukarintoje organizacijoje „Hashed al Shaabi“, neseniai pareiškė, jog atakas vykdo „pasipriešinimo judėjimas“ ir kad tokių išpuolių ketinama rengti dar dažniau, nebent „JAV išvestų visas savo karines pajėgas iš Irako teritorijos“.

Minėta bazė buvo apšaudyta raketomis Vašingtonui ruošiantis pradėti strateginį dialogą su ministro pirmininko Mustafos al Kadhemi, kuriam ne kartą grasino proiranietiškos grupuotės, vyriausybe.

M. Kadhemi laukia sudėtinga užduotis: suderinti kaimyninio Irano ir JAV – labai į Irako politiką įsitraukusių nesutaikomų priešų – interesus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.