Atsakas JAV? Kinija prie Taivano krantų surengė karines pratybas

Kinija pirmadienį pranešė surengusi karines pratybas netoli Taivano krantų, dalyvaujant lėktuvnešio kovinei grupei.

Pasak karinio jūrų laivyno, mokymai, kuriose dalyvauja vienas iš dviejų kinų lėktuvnešių „Liaoning“, yra įprasti ir buvo įtraukti į šių metų manevrų programą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Pasak karinio jūrų laivyno, mokymai, kuriose dalyvauja vienas iš dviejų kinų lėktuvnešių „Liaoning“, yra įprasti ir buvo įtraukti į šių metų manevrų programą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2021, 10:31 AM

Pekinas pareiškė, kad šių manevrų tikslas – apsaugoti Kinijos suverenitetą, aiškiai turint omenyje šalies pretenzijas į autonomiją turinčią salą.

Pasak karinio jūrų laivyno, mokymai, kuriose dalyvauja vienas iš dviejų kinų lėktuvnešių „Liaoning“, yra įprasti ir buvo įtraukti į šių metų manevrų programą.

Pekinas nuolat grasina perimti Taivano kontrolę jėga, o kinų kariuomenė reguliariai rengia pratybas šalia salos krantų bei neretai įskrenda į jo kontroliuojamą oro erdvę.

Vėlai pirmadienį laivyno išplatintame pareiškime nepatikslinama, kada prasidėjo mokymai ir kiek jie truks, bet pažymima, jog tokie manevrai bus rengiami ir ateityje.

Pareiškime teigiama, kad pratybų tikslas – „padėti pagerinti gebėjimą apsaugoti nacionalinį suverenitetą, saugumą ir plėtros interesus“. Tokios formuluotės dažnai traktuojamos kaip nukreiptos prieš Taivano demokratiškai išrinktą vyriausybę, atsisakančią nusileisti Pekino reikalavimui pripažinti salą „vienos Kinijos“ dalimi.

Kinija turi du lėktuvnešius; pirmas iš jų, „Liaoning“, kurio korpusas buvo įsigytas iš Ukrainos, vykdo kovinį budėjimą bent nuo 2019 metų.

JAV kariuomenės pareigūnai ir stebėtojai pastaruoju metu perspėja, kad Pekinas kelia vis didesnį pavojų Taivanui, atsiskyrusiam nuo Kinijos žemyninės dalies po pilietinio karo 1949 metais. Vašingtonas neseniai sutiko parduoti Taivanui atnaujintų karo lėktuvų, raketų ir kitos gynybos įrangos, o pati sala modernizuoja savo gynybos pramonę, be kita ko, pradėjusi įgyvendinti povandeninių laivų vystymo programą.

Japonijos ministras pirmininkas Yoshihide Suga sekmadienį pareiškė, kad Japonija bendradarbiaus su JAV, siekdama sumažinti augančią įtampą tarp Kinijos ir Taivano. Pasak jo, taika ir stabilumas Taivane yra gyvybiškai svarbūs regionui.

Artimiausiomis dienomis J. Suga turėtų susitikti Vašingtone su JAV prezidentu Joe Bidenu. Tai bus pirmas amerikiečių lyderio asmeninis aukščiausio lygio susitikimas nuo prisaikdinimo sausio mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.