Kariniai šaltiniai: Jemeno sukilėliai artėja prie Maribo

Jemeno husiai sukilėliai pasiekė svarbių pergalių kovoje dėl šalies vyriausybės kontroliuojamo paskutinio šiaurinio miesto ir dar labiau priartėjo prie Maribo miesto centro, nors ir patyrė nemažų nuostolių, sekmadienį pranešė šaltiniai kariuomenėje.

Maribas ir aplink jį esantys naftos telkiniai yra paskutinė svarbi vyriausybės valdoma teritorija šalies šiaurėje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Maribas ir aplink jį esantys naftos telkiniai yra paskutinė svarbi vyriausybės valdoma teritorija šalies šiaurėje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2021, 1:28 PM

Sukilėliai perėmė visišką šiaurės vakarinio Kasaros kovos lauko kontrolę ir pasistūmėjo į priekį vakarinėse fronto linijose, nepaisant Jemeno vyriausybę remiančios Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos surengtų antskrydžių, pranešė šaltiniai lojalistų kariuomenėje.

Maribas ir aplink jį esantys naftos telkiniai yra paskutinė svarbi vyriausybės valdoma teritorija šalies šiaurėje. Likusią teritoriją, įskaitant sostinę Saną, valdo sukilėliai.

Per aršias kovas per pastarąsias kelias dienas žuvo mažiausiai 65 žmonės, įskaitant maždaug 26 vyriausybinių pajėgų karius, tarp kurių buvo keturi karininkai, agentūrai AFP nurodė šaltiniai vyriausybėje. Irano remiami husiai retai skelbia apie savo praradimus.

Husiams perėmus Kasaros frontą, mūšiai persimetė į Al-Milo rajoną, kuris yra už vos keturių kilometrų nuo Maribo centro. Tačiau aplink Al-Milą esantys kalnai yra rimtas barjeras sukilėliams, savo aršią kampaniją dėl Maribo miesto pradėjusiems vasario mėnesį.

Šaltiniai vyriausybėje sako, kad husiai pastarosiomis dienomis sulaukė didžiulio pastiprinimo, kuris jiems leido pasistūmėti į priekį. Jie persėdo ant motociklų po to, kai koalicinės pajėgos nusitaikė į jų karines mašinas.

Maribo praradimas taptų skaudžiu smūgiu Jemeno vyriausybei ir ją remiančiai Saudo Arabijai, kuri Jemeno valdžią palaiko nuo 2015 metų kovo, kai sukilėliai perėmė Sanos kontrolę.

Stebėtojai sako, kad husiai nori perimti šį miestą, kad įgytų svertų, ir tuomet sėstų prie derybų stalo su vyriausybę, juolab kad Jungtinės Valstijos ragina atnaujinti taikos derybas.

Maribo perėmimas taip pat gali sukelti humanitarinę nelaimę, nes daugybė civilių, kurie dėl kovų turėjo palikti savo namus, rado prieglobstį būtent čia: aplink miestą esančioje dykumoje buvo įrengta apie 140 stovyklų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.