Afganistane po Talibano perspėjimo nušautas žurnalistas

Afganistano pietiniame Kandaharo mieste ketvirtadienį buvo nušautas garsus televizijos žurnalistas, pranešė pareigūnai, praėjus dienai po Talibano perspėjimo dėl žiniasklaidos „šališkumo“ nušviečiant padėtį.

Afganistano Kandaharo mieste buvo nušautas garsus televizijos žurnalistas Nematas Rawanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Afganistano Kandaharo mieste buvo nušautas garsus televizijos žurnalistas Nematas Rawanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2021, 3:30 PM

Iki praėjusio mėnesio Nematas Rawanas vedė populiarią pokalbių laidą televizijoje „Tolo News“, o neseniai pradėjo dirbti Finansų ministerijoje komunikacijos specialistu.

„Jį nužudė nežinomi ginkluoti asmenys“, – pranešė Kandaharo policijos atstovas Jamalis Nasiras Barekzai naujienų agentūrai AFP.

„Skaudu buvo sužinoti, kad šiandien Kandaharo mieste buvo nušautas draugas ir buvęs kolega Nematas Rawanas“, – „Tolo News“ vadovas Lotfullah Najafizada paskelbė socialiniame tinkle „Twitter“.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už šį išpuolį, bet Talibanas yra kaltinamas dėl virtinės mirtinų išpuolių prieš žurnalistus pastaraisiais mėnesiais.

Trečiadienį Talibano atstovas perspėjo, kad žiniasklaidos darbuotojai „šališkai nušviečiantys įvykius“, bus „patraukti atsakomybėn“.

Aukštosios nacionalinio susitaikymo tarybos pirmininkas Abdullah Abdullah ketvirtadienį pasmerkė Talibano grasinimus žiniasklaidai ir „bet kokius bandymus užtildyti Afganistano žurnalistus“.

Afganistano išsilavinusi visuomenės dalis, įskaitant žurnalistus, aktyvistus ir teisėjus – jau daug mėnesių tampa sprogdinimų ar kulkų taikiniais. Daugelis žmonių yra priversti slapstytis arba išvykti iš šalies.

Nužudymų padaugėjo nuo praėjusių metų, kai prasidėjo Afganistano vyriausybės ir Talibano taikos derybos. Tai kelia būgštavimų, kad sukilėliai siekia pašalinti savo menamus oponentus, stringant taikos deryboms.

2020 metais Afganistane buvo nužudyta mažiausiai 11 žurnalistų, dar keturi, kaip pranešama, žuvo šiais metais, skelbia „Amnesty International“.

Rytiniame Džalalabade kovo pradžioje buvo nušautos trys žiniasklaidos atstovės moterys.

Per pastarąjį pusmetį darbo vietas paliko maždaug 1 tūkst. Afganistano žiniasklaidos sektoriaus darbuotojų, neseniai pranešė Afganistano žurnalistų saugumo komitetas.

Afganistanas jau seniai yra laikoma viena pavojingiausių vietų žurnalistams pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.