Konfliktui intensyvėjant, Izraelis bombarduoja Gazos Ruožą

Izraelis penktadienį per antskrydžius bombarduoja ir artilerijos sviediniais apšaudo Gazos Ruožą, reaguodamas į naują intensyvų apšaudymą raketomis iš šio „Hamas“ valdomo palestiniečių anklavo.

Prieš kelias dienas prasidėjusiam kruvinam konfliktui intensyvėjant, žuvusių palestiniečių skaičius jau viršijo 100.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Prieš kelias dienas prasidėjusiam kruvinam konfliktui intensyvėjant, žuvusių palestiniečių skaičius jau viršijo 100.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Prieš kelias dienas prasidėjusiam kruvinam konfliktui intensyvėjant, žuvusių palestiniečių skaičius jau viršijo 100.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Prieš kelias dienas prasidėjusiam kruvinam konfliktui intensyvėjant, žuvusių palestiniečių skaičius jau viršijo 100.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Prieš kelias dienas prasidėjusiam kruvinam konfliktui intensyvėjant, žuvusių palestiniečių skaičius jau viršijo 100.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prieš kelias dienas prasidėjusiam kruvinam konfliktui intensyvėjant, žuvusių palestiniečių skaičius jau viršijo 100.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prieš kelias dienas prasidėjusiam kruvinam konfliktui intensyvėjant, žuvusių palestiniečių skaičius jau viršijo 100.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prieš kelias dienas prasidėjusiam kruvinam konfliktui intensyvėjant, žuvusių palestiniečių skaičius jau viršijo 100.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prieš kelias dienas prasidėjusiam kruvinam konfliktui intensyvėjant, žuvusių palestiniečių skaičius jau viršijo 100.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prieš kelias dienas prasidėjusiam kruvinam konfliktui intensyvėjant, žuvusių palestiniečių skaičius jau viršijo 100.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-05-14 09:17, atnaujinta 2021-05-14 09:18

Prieš kelias dienas prasidėjusiam kruvinam konfliktui intensyvėjant, žuvusių palestiniečių skaičius jau viršijo 100.

Izraelis siunčia papildomų pajėgų prie sienos su Gazos Ruožu, tačiau kariuomenė pabrėžė, kad įsiveržimo sausuma nebuvo, nors anksčiau skelbta, kad pajėgos vykdo ataką „Gazos Ruože“.

Izraelio saugumo pajėgos taip pat deda pastangas suvaldyti žmonių gyvybių pareikalavusius susirėmimus tarp žydų ir arabų šalies viduje. Be to, trys raketos ketvirtadienį Izraelio link buvo paleistos iš pietinės Libano dalies.

Anksti penktadienį paskelbtuose atvaizduose matyti dideli ugnies kamuoliai, oranžine spalva nušviečiantys nakties dangų tankiai apgyvendintame Gazos Ruože, ir į Izraelį lekiančios raketos.

Jungtinės Tautos pranešė, kad Saugumo Taryba sekmadienį susirinks į virtualų posėdį aptarti naujo smurto tarp Izraelio ir palestiniečių proveržio, o JT generalinis sekretorius paragino „tuojau pat deeskaluoti [padėtį] ir nutraukti karo veiksmus“.

„Jau žuvo pernelyg daug nekaltų civilių, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Antonio Guterresas. – Šis konfliktas gali tik padidinti radikalizaciją ir ekstremizmą visame regione.“

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas sakė, kad Vašingtonas yra „labai susirūpinęs smurtu Izraelio gatvėse“, o Valstybės departamentas paragino piliečius „pergalvoti dėl kelionių į Izraelį“.

Kelios tarptautinės oro bendrovės, tarp jų KLM, „British Airways“, „Virgin“, „Lufthansa“ ir „Iberia“, dėl aviacijos antpuolio atšaukė skrydžius į Izraelį.

„Smarkiai sustiprinti“

Iš Gazos Ruožo buvo paleista dešimtys raketų Izraelio pietinėje pakrantėje esančių Ašdodo ir Aškelono miestų link, taip pat netoli Tel Avivo Ben Guriono oro uosto.

Izraelio kariuomenės atstovas Jonathanas Conricusas sakė, kad šalis yra pasirengusi „įvairiems scenarijams“ ir kad sausumos pajėgų puolimas būtų „vienas iš scenarijų“.

Iš Gazos Ruožo naujienų agentūros AFP fotografai pranešė, kad žmonės evakuojasi iš savo namų anklavo šiaurės rytinėje dalyje dėl galimų Izraelio atakų. Tuo metu „Hamas“ pagrasino „galingu atsaku“, jeigu į Gazos Ruožą įsiveržtų Izraelio sausumos pajėgos.

Izraelio kariuomenė anksti penktadienį patikslino, kad jos pajėgos neįžengė į Gazos Ruožą, nors anksčiau apie tai buvo užsiminta. Painiavą armija paaiškino „vidaus komunikacijos“ problema.

Konfliktui kol kas nė kiek neslopstant Izraelį sukrėtė beprecedentė minių smurto banga. Per šias riaušes buvo žiauriai sumušta tiek arabų, tiek žydų, taip pat užpulta policijos nuovadų.

Gynybos ministras Benny Gantzas įsakė „smarkiai sustiprinti“ saugumo pajėgas, kad būtų numalšinti vidaus neramumai.

Smarkus bombardavimas sutapo su ketvirtadienį minėta musulmonų Id al Fitro švente, žyminčia šventojo Ramadano mėnesio pasninko pabaigą. Gazos Ruožo tikintieji meldėsi mečetėse ir gatvėse tarp pastatų griuvėsių.

Izraelio oro pajėgos surengė daug antskrydžių, taikydamosi į vietas, siejamas su „Hamas“ – palestiniečių anklavą kontroliuojančiu islamistų judėjimu. Oro pajėgos pranešė, kad buvo subombarduotas šio judėjimo „žvalgybos būstinės karinis kompleksas“.

Nuo pirmadienio Gazos Ruože žuvo mažiausiai 103 žmonės, tarp jų 27 vaikai, o dar daugiau kaip 580 žmonių buvo sužeisti, pranešė Gazos Ruožo Sveikatos apsaugos ministerija.

Per intensyvų bombardavimą sugriuvo daugiaaukščių gyvenamųjų namų.

Izraelyje nuo pirmadienio žuvo septyni žmonės, įskaitant šešiametį, į kurio šeimos namą pataikė iš Gazos Ruožo paleista raketa.

„Užkirsti kelią pogromams“

Izraelio kariškiai nurodė surengę Gazos Ruože daugiau kaip 600 smūgių, o „Hamas“ į žydų valstybę paleido 1,75 tūkst. raketų, nors dalis jų nukrito anklavo teritorijoje.

Šimtus raketų numušė oro erdvės gynybos sistema „Iron Dome“ (Geležinis kupolas).

Trys raketos ketvirtadienį buvo paleistos iš pietinės Libano dalies Izraelio link. Izraelio kariuomenė patvirtino atakos faktą ir pridūrė, kad raketos nukrito jūroje.

Izraelio nesutaikomam priešui „Hizbollah“ artimas šaltinis sakė, kad ši Libano šiitų grupuotė nėra su tuo susijusi.

Kariniai veiksmai įsiplieskė po praeitą savaitgalį vykusių neramumų Al Aksos mečetės komplekse Jeruzalėje, kurį tiek musulmonai, tiek žydai laiko šventu.

Neramumus, per kuriuos riaušių policija ne kartą susirėmė su palestiniečiais, pakurstė pyktis dėl Izraelio planų iškeldinti keletą palestiniečių šeimų iš Šeich Džaros rajono aneksuotoje Rytų Jeruzalėje.

Didėjanti įtampa išprovokavo susirėmimų Izraelio miestuose, kuriuose gyvena tiek žydų, tiek arabų, sudarančių apie 20 proc. šalies gyventojų, bendruomenės.

Malšinti neramumų buvo pasiųsti beveik tūkstantis sienos apsaugos policijos pareigūnų, daugiau kaip 400 žmonių buvo sulaikyti.

Policijos atstovas Micky Rosenfeldas sakė, kad tokio masto smurto tarp bendruomenių Izraelyje nebuvo dešimtmečius. Pasak jo, policijai teko imtis veiksmų, kad „tiesiogine prasme užkirstų kelią pogromams“.

„Mūšis dviem frontais“

Premjeras Benjaminas Netanyahu sakė, kad policija vis dažniau naudoja jėgą, ir įspėjo, kad miestuose gali būti dislokuoti kariai.

Trečiadienį vakare ultradešiniųjų žydų grupių nariai irgi išėjo į gatves visoje šalyje ir susirėmė su saugumo pajėgomis bei izraeliečiais arabais.

Policija nurodė turėjusi reaguoti į smurtą daugelyje miestų, įskaitant Lodą, Aką ir Haifą.

Izraelio televizija trečiadienį parodė filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip ultradešiniųjų riaušininkų minia mušė arabu palaikytą vyrą, kol šis neteko sąmonės ir buvo paliktas gulėti gatvėje Bat Jamo mieste netoli Tel Avivo. Kaip pranešama, vyras buvo sunkiai sužalotas.

Mišrią bendruomenę turinčiame Lodo mieste vienas arabas buvo nušautas, taip pat buvo padegta sinagoga. Ketvirtadienį ginkluotas vyras šaudė į žydų grupę ir sužeidė vieną žmogų. Mieste buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, įvesta komendanto valanda ir suvaržytas įvažiavimas.

B. Netanyahu pareiškė, kad tai, „kas vyksta pastarosiomis dienomis Izraelio miestuose, yra nepriimtina“.

„Niekas nepateisina žydų vykdomo arabų linčiavimo ir niekas nepateisina arabų vykdomo žydų linčiavimo“, sakė jis ir pažymėjo, kad Izraelis dalyvauja mūšyje „dviem frontais“.

Dėl kovotojų rengiamų raketų atakų Izraelio civilinės aviacijos administracija pranešė visus į Tel Avivo Ben Guriono oro uostą atvykstančius keleivinius lėktuvus nukreipusi į Ramono oro uostą šalies pietinėje dalyje.

„Hamas“ ketvirtadienį pranešė paleidęs didelę raketą į Ramono oro uostą netoli Izraelio miesto Eilato, siekdamas sustabdyti visus lėktuvų skrydžius į Izraelį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.