JAV imasi iniciatyvos: siunčia pasiuntinį Gazos Ruožo islamistų ir Izraelio konfliktui spręsti

Izraelio aviacijai toliau bombarduojant taikinius Gazos Ruože per vieną iš smūgių žuvo dešimt vienos palestiniečių šeimos narių, šeštadienį pranešė medikai.

Vašingtonas sulaukė kritikos dėl esą nepakankamų pastangų sustabdyti Artimuosiuose Rytuose besiplečiantį smurtą.<br>AFP/Scqanpix nuotr.
Vašingtonas sulaukė kritikos dėl esą nepakankamų pastangų sustabdyti Artimuosiuose Rytuose besiplečiantį smurtą.<br>AFP/Scqanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2021, 2:03 PM, atnaujinta May 15, 2021, 3:08 PM

Tuo metu į Artimuosius Rytus atvykęs Jungtinių Valstijų pasiuntinys mėgins padėti sumažinti įtampą, okupuotame Vakarų Krante ankstesnę dieną taip pat prasiveržus žmonių gyvybių pareikalavusiam smurtui.

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Izraelio ir palestiniečių reikalams Hady Amras planuoja šeštadienį Jeruzalėje susitikti su Izraelio lyderiais, o vėliau – išvykti į okupuotą Vakarų Krantą derybų su palestiniečių pareigūnais.

Jis nori skatinti užtikrinti „tvarią ramybę“, – sakė Valstybės departamento atstovo pavaduotoja Jalina Porter.

Vašingtonas sulaukė kritikos dėl esą nepakankamų pastangų sustabdyti Artimuosiuose Rytuose besiplečiantį smurtą, kai JAV užblokavo planus penktadienį surengti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį šiuo klausimu.

Penktadienį Vakarų Krante per susirėmimus žuvo 11 palestiniečių. Taip pat baiminamasi, kad šeštadienį bus daugiau aukų, palestiniečiams minint Nakbą („katastrofą“) – Izraelio įkūrimą 1948 metais, lėmusį, kad šimtams tūkstančių arabų teko palikti savo namus.

Nors diplomatinės pastangos sumažinti penkias dienas besitęsiančias kautynes tarp Izraelio ir Gazos Ruožo islamistų pajėgų buvo intensyvinamos, žydų valstybės oro pajėgos praeitą naktį smogė kelioms vietoms palestiniečių anklave, o į Izraelį vėl skriejo kovotojų paleistos raketos.

Dešimt vienos šeimos narių – aštuoni vaikai ir dvi moterys – žuvo per vieną iš Izraelio smūgių sugriuvus trijų aukštų pastatui Šačio pabėgėlių stovykloje.

Nuo pirmadienio Gazos Ruože žuvo jau daugiau kaip 130 žmonių, įskaitant daugiau kaip 30 vaikų. Dar apie 950 žmonių buvo sužeisti.

Egiptas šeštadienį atidarė Rafacho sienos perėją ir įsileido 10 skubiosios pagalbos automobilių, vežusių sunkiai sužeistus palestiniečius gydyti Egipto ligoninėse, pranešė medikai.

Izraeliui, taip pat mėginančiam suvaldyti tarp šalies žydų ir arabų bendruomenių įsiplieskusį smurtą, šis konfliktas su Gazos Ruožo kovotojais yra kruviniausias nuo 2014 metų karo.

Bombardavimai buvo pradėti pirmadienį, kai anklavą valdančio islamistų judėjimo „Hamas“ ir kitų grupuočių kovotojai paleido dešimtis raketų, atsakydami į Izraelio policijos šiurkščius veiksmus per susirėmimus su protestuotojais palestiniečiais dažnai neramumų židiniu tampančiame Al Aksos mečetės komplekse aneksuotoje Rytų Jeruzalėje.

Nuo tada Izraelio link buvo paleista daugiau kaip 2 000 raketų. Per šias atakas žydų valstybėje žuvo devyni žmonės, įskaitant vieną vaiką ir karį. Dar per 560 buvo sužeisti.

Nuo penktadienio 19 val. ir šeštadienio 7 val. vietos (ir Lietuvos) laiku į pietinę Izraelio dalį buvo paleista apie 200 raketų, iš kurių daugiau kaip 100 numušė oro erdvės gynybos sistema „Iron Dome“ (Geležinis kupolas), pranešė izraeliečių kariškiai.

Izraelis atsakė smūgiais, nukreiptais į beveik 800 taikinių, įskaitant penktadienį surengtą galingą ataką, per kurią buvo smogta „Hamas“ tunelių tinklui, iškastam po civilių gyvenamais rajonais.

Per šią kampaniją buvo sugriauta daugiaaukščių gyvenamųjų namų ir kitų didelių pastatų.

Apie 10 tūkst. palestiniečių pasitraukė iš savo namų netoli sienos su Izraeliu, baimindamiesi galimos žydų valstybės sausumos pajėgų atakos, nurodė Jungtinės Tautos.

Anksti šeštadienį Izraelio kariuomenė pranešė smogusi „Hamas“ „operacijų biurui“ netoli Gazos miesto centro. Naktį taip pat buvo smogta, anot kariškių, „požeminėms raketų leidimo vietoms“.

Neramumai Vakarų Krante 

Vakarų Krante penktadienį įvyko aršūs susirėmimai. Palestinos sveikatos ministerijos teigimu, per Izraelio surengtą ataką žuvo 11 žmonių.

Šaltinis iš Palestinos saugumo pajėgų teigė, kad tai buvo „intensyviausios“ kovos nuo antrosios intifados (sukilimo) pradžios 2000 metais.

Penktadienių Vakarų Krante prasiveržęs smurtas jau yra tapęs įprasta dešimtmečius tebesitęsiančio Izraelio ir Palestinos konflikto dalimi, tačiau pastaruosius neramumus paskatino įvykiai Jeruzalėje ir Gazoje.

„Būtų gėdinga nutylėti tai, kas vyksta Gazoje“, – pareiškė Vakarų Kranto mieste Biroje protestavęs 21 metų Odayas Hassanas.

Mažiausiai vienas iš nužudytų palestiniečių buvo nušautas, kai mėgino nudurti karį į šiaurę nuo Ramalos, pranešė Izraelio pareigūnai. Anksti šeštadienį taip pat buvo pranešta apie naują peiliu ginkluoto užpuoliko ataką per „smurtines riaušes“ Nabluse.

Aneksuotoje rytų Jeruzalėje visą naktį vyko susirėmimai palestiniečių gyvenamosios teritorijose visame mieste. Šuafate rajone kaukėti palestiniečių protestuotojai metė akmenis ir benzinines bombas į policiją, o ši atsakė ašarinėmis dujomis.

Bendruomeninis smurtas

Izraelyje tarp arabų ir žydų kilo žiauri beprecendentė smurto banga, liepsnojo sinagogos.

Šią savaitę sulaikyta daugiau nei 750 žmonių, pranešė policija.

Vienas iš labiausiai sukrečiančių epizodų įvyko Bat Jame netoli Tel Avivo, kur kraštutinių dešiniųjų žydų minia trečiadienį sumušė vyrą, kurį palaikė arabu, ir sunkiai jį sužeidė.

Per naktį mišriuose žydų ir arabų miestuose buvo sulaikyta dešimtys arabų izraeliečių. Jafoje arabų tautybės vaikas buvo sunkiai sužeistas, į namus įmetus padegamąją bombą, pranešė policija.

Šiaurėje, kur Izraelis techniškai tebekariauja su kaimyniniu Libanu ir Sirija, įtampa taip pat augo.

Kariuomenė teigė penktadienį „paleidusi įspėjamuosius šūvius į daugybę maištininkų, kurie iš Libano įėjo į Izraelio teritoriją“ ir privertė juos apsisukti atgal į Libaną.

Libano šiitų islamistų judėjimas „Hezbollah“, Izraelio nesutaikomas priešas, paskelbė, kad nuo izraeliečių pajėgų ugnies žuvo vienas iš jo narių – 21 metų Mohamadas Kassemas Tahanas.

Vėliau trys raketos buvo paleistos į Izraelį iš Sirijos pietų, kur veikia „Hezbollah“, tačiau ryšys tarp įvykių nebuvo nedelsiant patvirtintas.

„Dar ne pabaiga“

 JT pareiškė, kad Saugumo Taryba susitiks sekmadienį spręsti smurto klausimo.

Visgi Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu nepateikė jokių užuominų, kad Izraelis yra pasirengęs sušvelninti savo kampaniją.

„Jau sakiau, kad mes smarkiai smogsime „Hamas“ ir kitoms teroristų grupuotėms, ir tai darome“, – kalbėjo B. Netanyahu.

„Jie moka ir toliau brangiai mokės už tai. Tai dar ne pabaiga“, – įspėjo premjeras.

Izraelio vertinimu, buvo nukauta daugiau nei 30 „Hamas“ ir jos sąjungininko „Islamo džihado“ lyderių.

Pasak Izraelio, jis atakavo vietas, kurias apibūdino kaip karinius taikinius, pavyzdžiui, „Hamas“ bombų gamybos įrenginius ir kovotojų aukšto rango vadų namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.