J. Bidenas žada padėti „atstatyti“ Gazos Ruožą, reikalauja dviejų valstybių sprendimo

„Neturime iliuzijų, kaip tai yra sudėtinga – visiškai jokių. Ankstesnės keturios administracijos šio tikslo nepasiekė. Šis uždavinys – neįtikėtinai sudėtingas“, – žurnalistams sakė J.Bidenas per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose kartu su Moon Jae-inu.

J. Bidenas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
J. Bidenas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
J. Bidenas taip pat pareiškė paraginęs izraeliečius nutraukti „kovas tarp bendruomenių“ susirėmimų židiniu tapusioje Jeruzalėje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J. Bidenas taip pat pareiškė paraginęs izraeliečius nutraukti „kovas tarp bendruomenių“ susirėmimų židiniu tapusioje Jeruzalėje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J. Bidenas taip pat pareiškė paraginęs izraeliečius nutraukti „kovas tarp bendruomenių“ susirėmimų židiniu tapusioje Jeruzalėje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J. Bidenas taip pat pareiškė paraginęs izraeliečius nutraukti „kovas tarp bendruomenių“ susirėmimų židiniu tapusioje Jeruzalėje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 22, 2021, 1:38 PM, atnaujinta May 22, 2021, 8:44 PM

JAV lyderis taip pat paskelbė savo specialiuoju pasiuntiniu Šiaurės Korėjai paskyręs veteraną diplomatą Sungą Kimą, buvusį Amerikos ambasadorių Seule.

Šiaurės Korėjai tęsiant savo branduolinių ginklų programą, taip pat stiprėjant Kinijos karinei galiai J.Bidenas pabrėžė tikintis tradiciniais JAV aljansais.

Prezidentas sakė, kad JAV ir Pietų Korėjos partnerystė yra „taikos, saugumo ramstis“, taip pat pažadėjo laikytis „bendros pozicijos“ su Seulu išliekant priešpriešai su Šiaurės Korėja.

J.Bidenas pridūrė, kad per derybas Baltuosiuose rūmuose su Moon Jae-inu aptarė „laivybos laisvę“ tarptautiniuose vandenyse Pietų Kinijos jūroje, į kurios didžiąją dalį pretenzijas reiškia Kinija, taip pat „taikos ir stabilumo“ klausimus, susijusius su Taivanu, Pekinui vis garsiau žvanginant ginklais.

Moon Jae-inas savo ruožtu pareiškė, kad denuklearizuoti Korėjos pusiasalį yra „visų svarbiausias bendras uždavinys“.

JAV ryšiai su tradiciniais sąjungininkais Azijoje ir Europoje patyrė sukrėtimų vadovaujant ankstesniam prezidentui Donaldui Trumpui. Pastarasis senus Amerikos partnerius nevengdavo pavaizduoti kaip beatodairiškus JAV verslo varžovus, besinaudojančius amerikiečių teikiamomis saugumo garantijomis, bet vengiančius prisiimti sąžiningą gynybos finansinės naštos dalį. J.Bidenas nuo pat savo kadencijos pradžios sausį stengėsi atkurti ankstesnę pusiausvyrą, atsižvelgdamas į Kinijos metamą iššūkį.

Moon Jae-inas tapo antruoju J.Bideno svečiu užsieniečiu Vašingtone po ankstesnį mėnesį įvykusio Japonijos premjero Yoshihide Sugos vizito.

„Tai turėtų pasiųsti aiškią žinią apie šių partnerysčių ir aljansų svarbą, nes pirmieji prezidento dvišaliai susitikimai... surengti su Japonija ir Pietų Korėja“, – penktadienį žurnalistams sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki.

Karo didvyris

Atvykęs į derybas su J.Bidenu, Moon Jae-inas pareiškė, kad Pietų Korėją ir Jungtines Valstijas sieja „ta pati dvasia“, susiformavusi per kruviną Šaltojo karo laikų konfliktą su Šiaurės Korėja metu 6-ojo dešimtmečio pradžioje.

Atspindint gilią ir sudėtingą šių ryšių istoriją, Moon Jae-inas buvo pakviestas stebėti, kaip J.Bidenas 94-erių metų amerikiečiui Korėjos karo veteranui įteikia Garbės medalį – aukščiausią JAV karinį apdovanojimą už drąsą.

Antrojo leitenanto laipsnį turėjęs Ralphas Puckettas 1950 metais buvo sužeistas, kai vadovavo JAV ir Korėjos kareiviams, žūtbūt gynusiems vieną strategiškai svarią kalvą nuo gausių Kinijos kariuomenės pajėgų.

Baltieji rūmai teigė, kad ši ceremonija buvo pirmas kartas, kai užsienio šalių lyderis dalyvavo teikiant Garbės medalį.

Susitikimas su Šiaurės Korėjos lyderiu – mažai tikėtinas

Amerikiečių prekybos sekretorė Gina Raimondo ir jos kolega iš Pietų Korėjos surengė atskiras derybas, kuriose dalyvavo daug įmonių vadovų, daugiausia dėmesio skiriant aukštųjų technologijų gamybai – elektros akumuliatorių technologijoms, puslaidininkiams ir belaidžiam 5G ryšiui.

Tačiau iš esmės J.Bideno ir Moon Jae-ino susitikimas daugiausia buvo skirtas diskusijoms apie Kiniją ir Šiaurės Korėjos branduolinį arsenalą.

Kita vertus, žinant abiejų klausimų mastą ir sudėtingumą, nenuostabu, kad konkretumo buvo nedaug, bent jau viešumoje.

Baltieji rūmai sako atsisakantys buvusių bandymų pasiekti vadinamąjį „didįjį sandorį“ su Pchenjanu arba tiesiog bando tęsti, anot diplomatų, „strateginės kantrybės“ politiką. Baltieji rūmai skelbia „kalibruotą praktinį požiūrį“, kas diplomatiniu žargonu veikiausiai reiškia laikytis realistiškai santūrios, bet tuo pačiu ir atviros pozicijos.

„Suprantame, kur iškildavo kliūčių ankstesnėms pastangoms, ir bandėme iš jų pasimokyti“, – sakė vienas aukšto rango Baltųjų rūmų pareigūnas.

Paklaustas, ar J.Bidenas tęs didžiulio žiniasklaidos dėmesio sulaukdavusius, bet praktinės naudos nedavusius savo pirmtako Donaldo Trumpo susitikimus su Šiaurės Korėjos diktatoriumi Kim Jong Unu, JAV prezidentas teigė, kad tai turėtų vykti visai kitokiomis sąlygomis.

J.Bidenas sakė, kad su Šiaurės Korėjos lyderiu „nesusitiks“, nebent bus parengtas konkretus derybų dėl branduolinio arsenalo planas.

Be to, jis atvirai kritikavo draugingus D.Trumpo santykius su Kim Jong Unu, sakydamas, kad „nedarys to, kas buvo daroma netolimoje praeityje. Aš jam [Šiaurės Korėjos lyderiui] neduosiu visko, ko jis [labiausiai] siekia – tarptautinio pripažinimo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.