Talibanas reikalauja „atgailos“ iš užsienio pajėgoms talkinusių afganų

Talibanas pirmadienį pareiškė, kad afganams, anksčiau dirbusiems su šalyje dislokuotomis užsienio pajėgomis, nereikia nerimauti dėl savo saugumo, kai jos paliks šalį, tačiau su sąlyga, kad jie „atgailaus“.

Talibanas pareiškė, kad afganams, anksčiau dirbusiems su šalyje dislokuotomis užsienio pajėgomis, nereikia nerimauti dėl savo saugumo, tačiau su sąlyga, kad jie „atgailaus“.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Talibanas pareiškė, kad afganams, anksčiau dirbusiems su šalyje dislokuotomis užsienio pajėgomis, nereikia nerimauti dėl savo saugumo, tačiau su sąlyga, kad jie „atgailaus“.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2021, 2:47 PM, atnaujinta Jun 7, 2021, 2:48 PM

Tūkstančiai JAV ir NATO pajėgoms talkinusių afganų, kurių nemaža dalis dirbo vertėjais, jau gavo vizas gyventi užsienyje, tačiau šimtai kitų ieško būdų išvykti artėjant JAV prezidento Joe Bideno nustatytai galutinei karių išvedimo datai.

J. Bidenas balandį paskelbė, kad amerikiečių kariai paliks Afganistaną iki rugsėjo 11 dienos, kai bus minimos „al Qaeda“ teroristinių atakų prieš JAV, išprovokavusių amerikiečių pajėgų įsiveržimą į šią Pietų Azijos valstybę, 20-osios metinės.

Pastarosiomis savaitėmis daug vertėjų rinkosi į demonstracijas Kabule, reikalaudami užsienio pajėgų ir ambasadų, kurioms talkino, padėti jiems persikelti į užsienį.

„Dėl mūsų jiems nekils jokio pavojaus“, – nurodė Talibanas išplatintame pareiškime.

„Islamo emyratas norėtų informuoti visus šiuos žmones, kad jie turėtų atgailauti už savo ankstesnius veiksmus ir ateityje nebeužsiimti veikla, prilygstančia islamo ir tėvynės išdavimui“, – rašoma pareiškime.

Anot pareiškimo, kai dirbo su užsienio pajėgomis, šie afganai buvo laikomi priešais, tačiau „pasitraukę iš priešo gretų“ jie nesusidurs su jokiomis problemomis.

„Taigi, jiems nereikėtų bijoti“, – priduriama pareiškime.

Per du pastaruosius dešimtmečius dešimtys afganų vertėjų žuvo ar patyrė kankinimų per tikslines talibų atakas.

Afganas vertėjas Mohammadas Shoaibas Walizada, dirbęs su JAV kontingentu, atmetė talibų patikinimus dėl saugumo.

„Netikiu Talibanu... Jie atakuoja žurnalistus ir žiniasklaidos darbuotojus. Kodėl turėtų pasigailėti mūsų?“ – sakė jis naujienų agentūrai AFP pirmadienį.

„Jie niekada nesilaiko žodžio ar pažadų. Jie keršys, nes laiko mus agentais ar šnipais“, – kalbėjo jis.

„Jie mus seka“, – praėjusią savaitę AFP sakė Omidas Mahmoodi, 2018–2020 metais vertėjavęs JAV pajėgoms.

„Talibanas mums nedovanos. Jie nužudys mus, nurėš mums galvas“, – sakė jis.

JAV ambasadoje dešimtmetį vertėju dirbęs afganas Omaras sakė nuogąstaująs, kad jei nepaliks šalies, greitai sulauks talibų keršto.

„Gailiuosi, kad dirbau Jungtinėms Valstijoms. Tai didžiausia mano gyvenimo klaida“, – sakė Omaras, prašęs neviešinti jo pavardės.

„Mano paties dėdė ir pusbroliai vadina mane Amerikos agentu“, – pridūrė jis.

Praėjusią savaitę Talibanas ėmėsi žingsnių nuraminti užsienio ambasadas, kai Australija paskelbė uždaranti savo diplomatinę atstovybę Kabule.

Sukilėliai patikino, jog užtikrins „saugią aplinką“ diplomatinėms misijoms, kad šios galėtų tęsti darbą, kai užsienio pajėgos paliks šalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.