Irake į bazę, kur esama JAV kontraktininkų, paleistos penkios raketos Siūlo 3 mln. dolerių premiją už informaciją

Į Irako Balado oro pajėgų bazę trečiadienį vakare buvo paleistos penkios raketos ir dvi iš jų nukrito netoli JAV kontraktininkų naudojamos zonos, naujienų agentūrai AFP sakė vienas saugumo pareigūnas.

Kita JAV kompanija, „Lockheed Martin“, praėjusį mėnesį dėl susirūpinimo saugumu atšaukė savo darbuotojus iš šios bazės.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kita JAV kompanija, „Lockheed Martin“, praėjusį mėnesį dėl susirūpinimo saugumu atšaukė savo darbuotojus iš šios bazės.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-10 08:08, atnaujinta 2021-06-10 20:40

„Aukų ar žalos nebuvo“, – sakė pareigūnas.

Į šiaurę nuo Bagdado esančia Balado oro pajėgų baze naudojasi JAV kompanija „Sallyport“, aptarnaujanti Irako oro pajėgų naikintuvus F-16. Bazė ir anksčiau ne kartą buvo apšaudyta raketomis.

Kita JAV kompanija, „Lockheed Martin“, praėjusį mėnesį dėl susirūpinimo saugumu atšaukė savo darbuotojus iš šios bazės.

Per atakas prieš Balado bazę buvo sužeisti mažiausiai trys subrangovai užsieniečiai ir vienas subrangovas irakietis.

JAV dėl tokių atakų, reguliariai rengiamų ir prieš JAV interesus kituose objektuose, įskaitant Bagdado oro uostą, paprastai kaltina Irane esančias grupes.

JAV karių Irake yra dislokuota su karine koalicija, įkurta kovoti su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS). Irako vyriausybė 2017 metų pabaigoje paskelbė pergalę šioje kampanijoje.

Raketinės atakos laikomos priemone Vašingtonui spausti, kad šis išvestų visus likusius savo karius, kuriuos su Iranu susijusios frakcijos laiko okupacinėmis pajėgomis.

Balandžio viduryje proiranietiški kovotojai į Arbilio oro uostą pasiuntė droną su sprogmenimis. Tai buvo pirmas pranešimas apie tokio ginklo panaudojimą prieš bazę, kurioje yra Irake dislokuotų JAV karių.

JAV siūlo 3 mln. dolerių atlygį už informaciją apie atakas Irake

 JAV Valstybės departamento programa „Atlygis dėl teisingumo“ („Rewards for Justice“) paskelbė siūlanti iki 3 mln. dolerių (2,47 mln. eurų) premiją už informaciją apie Irake vykdomas atakas prieš amerikiečius.

Šis pranešimas buvo paskelbtas kitą dieną po trijų „sprogmenų prikrautų“ dronų atakos Bagdado oro uoste, kuriame laikoma JAV karių.

„Ištikimi Irako žmonės, bailūs teroristai puola JAV diplomatines misijas Irake, o paskui sprunka ir slapstosi tarp civilių gyventojų“, – rašoma pareiškime arabų kalba, paskelbtame „Atlygis dėl teisingumo“ tviterio paskyroje.

„Amerika siūlo iki 3 mln. dolerių atlygį už informaciją apie planuojamas ar jau įvykdytas atakas prieš Amerikos diplomatinius objektus“, – rašoma pareiškime, prie kurio pridėtas vaizdo įrašas.

Pareiškime nurodytas JAV telefono numeris ir pažymima, kad informaciją galima siųsti per susirašinėjimo programėles „Whatsapp“, „Telegram“ arba „Signal“.

Nuo 2019 metų spalio JAV objektai Irake ne kartą tapo išpuolių taikiniais. Per šias atakas, dėl kurių Vašingtonas dažnai kaltina Irano remiamas grupuotes, buvo naudojamos ir raketos.

Nuo šių metų pradžios iš buvo buvo surengti 42 išpuoliai prieš JAV ambasadą Bagdade, Irako bazes, kur dislokuota amerikiečių karių, taip pat irakiečių vilkstines, gabenusias logistinę paramą.

Ketvirtadienį paskelbtame Irako kariuomenės pranešime nurodoma, kad viena iš trijų skraidyklių buvo perimta oro erdvės gynybos priemonių trečiadienio vakarą. Tokio pobūdžio ataka pasitelkiant dronus buvo jau ketvirta per mažiau kaip du mėnesius.

Pasak ekspertų, tokių dronų naudojimas rodo, kad proiranietiškų jėgų išpuoliai prieš Amerikos interesus eskaluojasi ir kad naudojami panašūs metodai, kaip ir Jemene veikiančių husių sukilėlių, puldinėjančių šiitiškos respublikos varžovę Saudo Arabiją.

Trečiadienį surengta ataka buvo pirmas tokio pobūdžio išpuolis prieš taikinius Irako sostinėje, antrame pagal gyventojų skaičių arabų pasaulio mieste.

Irako kariškiai ketvirtadienį sakė pateiksiantys daugiau detalių apie kitus du dronus, sugebėjusius išvengti oro erdvės gynybos sistemas Bagdado oro uoste, kur esama JAV vadovaujamos koalicijos, kovojančios su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) karių.

Anksčiau trečiadienį penkios raketos buvo paleistos į Balado oro pajėgų bazę šiauriau Bagdaro oro uoste. Tame komplekse esama amerikiečių kontraktininkų, sakė vienas šaltinis saugumo tarnybose.

Raketos nepadarė jokios žalos ir nesužeidė žmonių, nurodė šaltinis.

Balado bazė atakuojama taip dažnai, kad JAV gynybos sektoriaus milžinė „Lockheed Martin“ praeitą mėnesį iš jos pasitraukė dėl bendrovės darbuotojams kylančio pavojaus.

Proiranietiškos grupės trečiadienį gyrė „dar vieną pergalę“, pasiektą valstybės remiamos sukarintų organizacijų koalicijos „Hashed al Shaabi“, kai buvo paleistas vienas iš jos vadų Qassemas Muslah.

Gegužės 26 dieną Q. Muslah buvo suimtas policijos žvalgybos biuro, įtariant, kad jis įsakė nužudyti Ihabą al Wazni (Ihabą Vaznį) – už demokratiją kovojusį aktyvistą, nušautą anksčiau šį mėnesį neatpažintų užpuolikų, važiavusių motociklais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.