Afganistano Talibanas skelbia užėmęs svarbią sienos su Iranu perėją Tvirtina kontroliuojantis 85 proc. Afganistano teritorijos

Puolimą visame Afganistane tęsiantis Talibanas penktadienį paskelbė užėmęs svarbiausią šalies sienos su Iranu perėją.

Islam Kala vakarinėje Herato provincijoje yra tarp svarbiausių Afganistano uostų.<br>via REUTERS/Scanpix nuotr.
Islam Kala vakarinėje Herato provincijoje yra tarp svarbiausių Afganistano uostų.<br>via REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2021, 10:50 AM, atnaujinta Jul 9, 2021, 12:41 PM

„Islam Kalos uostą dabar visiškai kontroliuojame... Bandysime šiandien atnaujinti jo darbą“, – naujienų agentūrai AFP sakė Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas.

Vyriausybė ar nepriklausomi šaltiniai šios informacijos nepatvirtino, bet ketvirtadienį apie Islam Kalos perėjos užėmimą pranešė vienas afganistaniečių pareigūnas ir iraniečių žiniasklaida.

Islam Kala vakarinėje Herato provincijoje yra tarp svarbiausių Afganistano uostų; per jį Kabulas vykdo didžiausią savo oficialios prekybos su Iranu dalį. Perėja yra maždaug už 120 km į vakarus nuo Herato miesto.

Kovotojai pastarosiomis savaitėmis intensyvino puolimą Afganistane, Jungtinėms Valstijoms baigiant išvesti savo pajėgas iš šios šalies.

Per pastarąją savaitę talibai taip pat užėmė dvi kitas perėjas – prie sienų su Tadžikistanu ir Uzbekistanu. Dėl Talibano laimėjimų kai kurios šalys buvo priverstos uždaryti savo konsulatus tame regione, o Tadžikistanas mobilizavo dalį atsargos karių, kad sustiprintų savo pietinės sienos su Afganistanu apsaugą.

Vašingtonui ir NATO išvedant iš Afganistano savo karius, talibų atakos pastaraisiais mėnesiais labai suintensyvėjo. Antradienį JAV kariuomenės Centrinis štabas informavo, kad iš Afganistano jau išvesta 90 proc. amerikiečių karių ir technikos. Anot Vašingtono, iki rugpjūčio pabaigos bus išvesti paskutiniai amerikiečių kariai.

Sekmadienį talibai perėmė kontrolę keliuose rajonuose, jų puolimo neatlaikiusioms vyriausybės pajėgoms palikus savo pozicijas. Keli šimtai karių kirto sieną ir pabėgo į Tadžikistaną.

Nuo balandžio vidurio, kai JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė užbaigsiantis „amžiną karą“ Afganistane, islamistų kovotojų pozicijos visoje šioje šalyje smarkiai sustiprėjo. Vis dėlto reikšmingiausių pergalių talibai iškovojo Afganistano šiaurėje, kur tradiciškai didelę įtaką daro JAV palaikantys sukarintų pajėgų vadai, padėję įveikti Talibaną per 2001 metais amerikiečių pradėtą invaziją.

Šiuo metu Talibanas kontroliuoja apie trečdalį iš 421 Afganistano rajono ir jų centrų.

Talibanas skelbia kontroliuojantis 85 proc. Afganistano teritorijos

Talibanas penktadienį paskelbė šiuo metu kontroliuojantis 85 proc. Afganistano teritorijos, tačiau nepriklausomi šaltiniai šios informacijos kol kas nepatvirtino.

Kovotojai pastarosiomis savaitėmis suintensyvino puolimą Afganistane, Jungtinėms Valstijoms baigiant išvesti savo pajėgas iš šios šalies.

Per spaudos konferenciją Maskvoje talibų derybininkas Shahabuddinas Delawaras sakė, kad judėjimas šiuo metu kontroliuoja „85 proc. Afganistano teritorijos“ – maždaug 250 iš 398 šalies rajonų.

„Visos administracinės įstaigos ir ligoninės toje teritorijoje tęsia darbą. Užtikrinome jų veiklą“, – sakė jis.

Pasak Sh. Delawaro, JAV pasitraukia todėl, kad Talibanas pagal „islamo principą“ patraukė į savo pusę Afganistano gyventojus.

„Jungtinės Valstijos buvo priverstos išeiti iš mūsų teritorijos“, – pareiškė jis.

Talibų derybininkas pabrėžė, jog su JAV nebuvo tartasi, kad Talibanas nepuls administracinių centrų, tačiau teigė, kad Talibanas neužiminės jų jėga.

Šią savaitę per tūkstantį afganistaniečių karių pabėgo į Tadžikistaną nuo Talibano žaibiško puolimo Afganistano šiaurėje.

Afganistaniečių pareigūnai žada atkovoti visus sukilėlių užimtus rajonus ir nusiuntė šimtus komandosų talibų puolimui šiaurėje atremti.

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį teisino amerikiečių pajėgų išvedimą iš Afganistano, tačiau pripažino, jog praėjus beveik 20 metų po to, kai amerikiečių pajėgos po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios atakų nuvertė Talibano režimą, yra „mažai tikėtina“, kad Kabulas galės kontroliuoti visą šalį.

Rusija: Talibanas kontroliuoja du trečdalius Afganistano ir Tadžikistano sienos

Rusija penktadienį paskelbė, kad Talibanas šiuo metu kontroliuoja maždaug du trečdalius Afganistano ir Tadžikistano sienos, ir paragino visas šalis Afganistane elgtis santūriai.

„Pastebėjome smarkiai išaugusią įtampą prie Afganistano ir Tadžikistano sienos. Talibano judėjimas greit užėmė didelę pasienio rajonų dalį ir šiuo metu kontroliuoja maždaug du trečdalius sienos“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Ji pridūrė, kad Maskva ragina visas šalis „elgtis santūriai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą