Afganistano vyriausybė: Talibano pareiškimas dėl sienų kontrolės yra „visiškas melas“

Talibano pareiškimas, kad jis dabar kontroliuoja 90 proc. Afganistano sienos, yra „visiškas melas“, penktadienį pareiškė Gynybos ministerija.

Ministerijos teigimu, šalies sienas kontroliuoja vyriausybinės pajėgos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ministerijos teigimu, šalies sienas kontroliuoja vyriausybinės pajėgos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 23, 2021, 10:33 AM, atnaujinta Jul 23, 2021, 11:37 AM

„Tai nepagrįsta propaganda“, – naujienų agentūrai AFP sakė ministerijos atstovas Fawadas Amanas.

Ministerijos teigimu, šalies sienas kontroliuoja vyriausybinės pajėgos.

Talibano atstovas ketvirtadienį Rusijos žiniasklaidai pareiškė, kad judėjimas kontroliuoja „Afganistano sieną su Tadžikistanu, Uzbekistanu, Turkmėnistanu ir Iranu, arba apie 90 proc. sienos“. Šio teiginio nepriklausomai patvirtinti nebuvo įmanoma.

Talibano ketvirtadienio pareiškimas pasirodė sukilėliams pastarosiomis savaitėmis užėmus svarbių sienos su Iranu, Tadžikistanu, Turkmėnija ir Pakistanu perėjų.

F. Amanas penktadienį tvirtino, kad vyriausybinės pajėgos kontroliuoja šalies sienas, visus „pagrindinius miestus ir kelius“.

Kovos per šią savaitę musulmonų švenčiamą Aukojimo šventę aprimo, bet Vidaus reikalų ministerija apkaltino Talibaną, kad jis praėjusią savaitę užėmęs Spin Boldako miestą ir sienos su Pakistanu perėją ten jau nužudė apie 100 civilių.

„Afganistano saugumo pajėgos greitai atkeršys šiems laukiniams teroristams“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Vidaus reikalų ministerijos atstovas Mirwaisas Stanekzai.

Talibanas, kai tik užvaldo kokią nors [teritoriją], pirmiausia sunaikina valstybinius objektus ar valstybinę infrastruktūrą, puldinėja žmones ir jėga iškeldina šeimas, – AFP sakė F. Amanas. – Taip nutiko ir Spin Boldake.“

JAV ir NATO baigiant išvesti savo karius, Talibano kovotojai tęsia puolimą visame Afganistane ir dabar kontroliuoja maždaug pusę iš 400 šalies rajonų.

Anksčiau šią savaitę JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley sakė, kad Talibanas atrodo gaunantis „strateginį impulsą“ mūšio lauke.

Talibai spaudžia maždaug pusę šalies provincijų sostinių, o Afganistano pajėgos šiuo metu „vienija savo jėgas“ svarbiems urbanistiniams centrams apsaugoti, pridūrė M. Milley.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.