Vakarų Krante per susirėmimus su Izraelio pajėgomis žuvo keturi palestiniečiai

Mažiausiai keturi palestiniečiai žuvo per pirmadienį įsiplieskusius susirėmimus su Izraelio pajėgomis Dženino pabėgėlių stovykloje Vakarų Krante, pranešė vienas izraeliečių pareigūnas ir palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija.

Vakarų Krante veikianti Izraelio pasienio policija pareiškė, kad jos pajėgos buvo užpultos ieškant „teroristine“ veikla įtariamo palestiniečio.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vakarų Krante veikianti Izraelio pasienio policija pareiškė, kad jos pajėgos buvo užpultos ieškant „teroristine“ veikla įtariamo palestiniečio.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2021, 9:21 AM

Vakarų Krante veikianti Izraelio pasienio policija pareiškė, kad jos pajėgos buvo užpultos ieškant „teroristine“ veikla įtariamo palestiniečio.

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija informavo, jog „okupantai auštant nužudė du piliečius Dženine“, ir nurodė, kad tai buvo 21-erių Raedas Abu Saifas bei 19-metis Salehas Omaras.

Naujienų agentūros AFP korespondentas pranešė matęs Dženino ligoninės lavoninėje du kūnus, o liudininkai sakė, kad izraeliečių pajėgos ten nugabeno dar dviejų palestiniečių palaikus.

Izraelio pasienio policijos atstovas nurodė, kad pareigūnai saugo du kūnus – taigi, bendras žuvusiųjų skaičius siekia keturis.

„Daugybė žmonių ėmė smarkiai šaudyti iš arti“, – sakė su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs izraeliečių pareigūnas.

„Pasienio policija paleido atsakomąją ugnį į teroristus ir juos neutralizavo. Mūsų gretose nėra aukų“, – pareiškė jis AFP.

Beitoje nuolat vyksta demonstracijos prieš Izraelio okupaciją ir žydų gyvenviečių plėtrą, dažnai peraugančios į susirėmimus su kariuomene.

Pastarosiomis savaitėmis šiaurinėje okupuoto Vakarų Kranto dalyje, daugiausia Dženine ir Beitoje, įvyko daug susirėmimų tarp Izraelio pajėgų ir palestiniečių.

Susirėmimai su Izraelio saugumo pajėgomis nusinešė kelių palestiniečių gyvybes, dar šimtai jų buvo sužeisti.

Beitos gyventojai reguliariai rengia demonstracijas nuo gegužės, kai žydų naujakuriai be leidimo pradėjo statyti Eviataro gyvenvietę ir tiesti kelius ant ginčijamos kalvos.

Liepos pradžioje naujakuriai iš gyvenvietės buvo evakuoti, tačiau, kol pareigūnai tariasi dėl tolesnio nausėdijos likimo, joje liko žydų kariai.

Tačiau Beitos gyventojai žada tęsti kovą, kol kariai iš teritorijos pasitrauks.

Jeigu valdžia išduos nausėdijai leidimą, jos įkūrėjams bus leista nuolat joje gyventi.

Izraelis Vakarų Krantą užėmė per 1967 metų karą. Palestiniečiai siekia, kad ši teritorija taptų jų būsimos valstybės dalimi. Beveik visa tarptautinė bendrija žydų nausėdijas laiko neteisėtomis ir traktuoja kaip kliūtį pasiekti taiką.

Vakarų Krante greta 2,8 mln. palestiniečių žydų nausėdijose gyvena beveik pusė milijono žydų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.