Talibanas blokuoja prieigas prie Kabulo oro uosto

Talibanas šeštadienį dislokuoja papildomas pajėgas aplink Kabulo oro uostą, užsienio šalių pajėgų vykdomoms evakuacijos operacijoms artėjant prie pabaigos, šeštadienį pranešė naujienų agentūra AP.

Oro uostas Kabule.<br>Zumapress/Scanpix nuotr.
Oro uostas Kabule.<br>Zumapress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 28, 2021, 4:13 PM, atnaujinta Aug 28, 2021, 4:17 PM

Tokiu būdu Talibanas siekia užkirsti kelią didelėms minioms patekti ir burtis prie įėjimų į Kabulo oro uostą.

Talibanas įsteigė naujus kontrolės postus, kuriuose kovotojai važinėja iš Afganistano saugumo pajėgų konfiskuotais JAV kariniais visureigiais.

Šeštadienį Talibano kovotojai paleido įspėjamuosius šūvius ir spalvotus dūmus kelyje, vedančiame į oro uostą, išbaidydami dešimtys žmonių.

Afganistano kontrolę perėmęs judėjimas perspėjo, kad neketina toleruoti užsienio karių buvimo šalies teritorijoje po rugpjūčio 31 dienos, todėl Vakarų šalys skuba baigti evakuaciją iki šios datos.

Prancūzija, Italija, Nyderlandai, Belgija, Danija, Lenkija ir Vengrija jau baigė evakuacijos iš Afganistano operacijas. Remiantis JAV duomenimis, nuo mėnesio vidurio buvo saugiai evakuota daugiau nei 100 tūkst. žmonių.

JAV ir sąjungininkai per 24 valandas iš Kabulo išskraidino 6 800 žmonių

Baigiantis karinei evakuacijos misijai Afganistane, per 24 valandas iš Kabulo išskraidinta apie 6 800 žmonių. Baltųjų rūmų atstovas pranešė, kad iki šeštadienio ryto (Kabulo laiku) JAV karinės oro pajėgos 32 lėktuvais evakavo 4 000 žmonių, o sąjungininkų lėktuvai – dar 2 800.

Nuo evakuacijos pradžios rugpjūčio viduryje JAV ir jų partneriai iš viso iš Kabulo išskraidino 112 000 žmonių.

Prancūzija baigė evakuacijos misiją iš Kabulo, JAV dar nori išskraidinti 500 amerikiečių

Prancūzija baigė savo evakuacijos misiją iš Kabulo. Tai tviteryje paskelbė šalies gynybos ministrė Florence Parly, rašo agentūra „Reuters“.

Ji pabrėžė, kad Prancūzija ir toliau padės apsaugos reikalingiems žmonėms išvykti iš Afganistano. Į Prancūziją iš Kabulo išskraidinta beveik 3 000 žmonių, 2 600 jų – afganistaniečiai.

JAV tuo tarpu šiuo metu mėgina iš Afganistano išskraidinti dar apie 500 amerikiečių. Jie nori išvykti, su jais palaikomas tiesioginis kontaktas, sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price‘as. Taip pat palaikomas ryšys su keliais šimtais JAV piliečių, kurie dar neapsisprendė, ar nori palikti šalį. Skaičius žmonių, kurie nori likti, nes nenori palikti savo artimųjų yra „santykinai mažas“, – kalbėjo N. Price‘as.

„Didžioji dauguma“ amerikiečių pajėgoms talkinusių afganistaniečių ir jų šeimų narių jau išskraidinti arba yra oro uosto teritorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.