Amerikiečiams palikus Afganistaną, Talibanas neteko pagrindinio priešo: kas tapo nauju taikiniu?

Rugpjūčio pirmoje pusėje Talibano pajėgos per žaibišką puolimą nuvertė ankstesnę, tarptautinės bendruomenės remiamą Afganistano vyriausybę.

 Rugpjūčio pirmoje pusėje Talibano pajėgos per žaibišką puolimą nuvertė ankstesnę, tarptautinės bendruomenės remiamą Afganistano vyriausybę.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rugpjūčio pirmoje pusėje Talibano pajėgos per žaibišką puolimą nuvertė ankstesnę, tarptautinės bendruomenės remiamą Afganistano vyriausybę.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-13 06:26

Talibano kovotojai, daugelį metų praleidę „kalnuose“ (dažnai tai tiesioginis eufemizmas, reiškiantis partizaninį karą), įsiveržė į miestus, miestelius ir reguliariosios kariuomenės bazes, kurias paliko buvusios vyriausybės pajėgos.

Dabar kovotojų grupuotė nori sukurti „stiprias saugumo pajėgas“, kaip sakė vienas Talibano vadas.

Tačiau jam ir kitiems grupuotės lyderiams sunku tiksliai suformuluoti savo tikslą, nes pagrindiniai priešai paliko mūšio lauką.

„Specialiųjų pajėgų [Talibano] daliniai buvo įkurti ne tik kovai su buvusia vyriausybe, bet ir su bet kuria pavojų keliančia grupuote, pavyzdžiui, „Daesh“, – DW sakė ilgametis Talibano specialiųjų pajėgų vadas atokioje rytinėje Afganistano Nuristano provincijoje Usmanas Jawhari.

Daesh – tai arabiškas „Islamo valstybės“ (IV) akronimas.

Su kuo Talibanas vis dar kovoja Afganistane?

Nors IV Afganistane veikia bent nuo 2015 m. pradžios, ši grupuotė iš esmės liko apsiribojusi Kabulo, Nangarharo ir Kunaro provincijomis.

Šiose provincijose Talibanas anksčiau vykdė operacijas, nukreiptas prieš IV, ir jas tęsia nuo tada, kai atėjo į valdžią.

Tačiau tokio pobūdžio operacijų nėra pakankamai daug, kad visos Talibano pajėgos būtų užimtos. Nuristano provincijoje IV dar nepareiškė jokių pretenzijų ir nevykdė jokių išpuolių.

„Nuristane nėra „Daesh“. Šiuo metu aplinkui apskritai nėra jokio priešo“, – sakė Talibano specialiųjų pajėgų Nuristane narys Janat.

U.Jawhari taip pat pripažino, kad grėsmių Talibanui sumažėjo.

„Palyginti su anksčiau, jų yra mažiau nei 1 proc.“, – sakė jis.

Tačiau jis pridūrė, kad Afganistanui, „kaip ir bet kuriai kitai šaliai, reikia stiprios kariuomenės“, kad galėtų apsisaugoti nuo visų, kurie norėtų jam kelti grėsmę.

Paklaustas apie konkrečias grėsmes Talibano pasiskelbusiam „Afganistano emyratui“, U.Jawhari atsakė, kad „laikas parodys“.

Tačiau jis pridūrė, kad JAV pasitraukimas pašalino pagrindinį Talibano užsienio priešininką.

Šiomis aplinkybėmis jis taip pat pakartojo oficialią Talibano poziciją, kad grupuotė nekelia jokios grėsmės kitoms šalims ir kad jos planai apsiriboja Afganistanu.

Koks yra Talibano planas?

Aiškumo dėl Talibano pajėgų tikslų po Afganistano Respublikos pralaimėjimo trūksta ne tik Nuristano provincijoje.

Pavyzdžiui, po to, kai Talibanas paskelbė apie naujus specialiųjų pajėgų padalinius šiaurės rytinėse Badachšano, Tacharo ir Kundūzo provincijose, turinčius saugoti Afganistaną nuo „priešų“, vietiniai šaltiniai Badachšane sakė, kad Talibanas nenurodė, kas tie priešai, ir kad lieka neaišku, ką tiksliai šie padaliniai veikia.

Nesant aiškaus priešo ir misijos, Nuristano Talibano specialiųjų pajėgų padalinio vyrai, pasak vieno iš jų, užsiima kariniu mokymu, religijos studijomis, mokosi vairuoti sunkiąsias transporto priemones ir prižiūrėti pastatus.

Jie taip pat patruliuoja, bet tik netoli savo komplekso, sakė U.Jawhari.

Talibano pajėgos budi

Nors spalio 4 d. Talibanas paskelbė savo naujojo karinio korpuso vadus, tiksli pajėgų struktūra lieka neaiški.

Prieš Talibanui perimant Afganistano vyriausybės kontrolę, kovotojams vadovavo karinė komisija, sakė U.Jawhari. Ši Talibano komisija buvo atsakinga už visus Talibano kovotojus.

Rugsėjo pabaigoje kovotojai „vis dar laukė įsakymų, ar būsime pavaldūs Gynybos ministerijai, ar Vidaus reikalų ministerijai“, pridūrė U.Jawhari.

Buvusios nuverstos Afganistano vyriausybės Vidaus reikalų ministerija buvo atsakinga už policijos specialiųjų pajėgų išlaikymą visame Afganistane.

Gynybos ministerija apskritai neturėjo karinių pajėgų monopolio. Dar neaišku, ar Talibanas taip pat valdys pagal panašią struktūrą.

„Nors pasakojimų apie neaiškias karines struktūras gausu iš visos šalies, labiausiai tai matyti Kabule, kur, pavyzdžiui, keli vadai teigia esantys atsakingi už tą pačią sritį ar klausimą“, – saugumo sumetimais su anonimiškumo sąlyga sakė Afganistane dirbantis saugumo analitikas.

„Kai šie vadai yra iš skirtingų šalies rajonų – o tai yra įprasta – konkuruojančios pretenzijos gali sukelti politinius, kartais net smurtinius ginčus“, – sakė analitikas.

Vašingtone įsikūrusio Stimsono centro Pietų Azijos programos direktorė Elizabeth Threlkeld sakė, kad „tokioms grupuotėms kaip Talibano specialiosios pajėgos pereiti nuo kovos prie valdymo yra ypač sudėtinga“.

„Jos buvo labai svarbios užtikrinant Talibano karinius tikslus, tačiau dabar, kai karas iš esmės jau laimėtas, jų būsima misija ne tokia aiški. Nors Talibanas įrodė, kad sugeba išlaikyti vienybę, tačiau norint ją išlaikyti ir toliau, reikės apibrėžti jų būsimą vaidmenį“, – pridūrė ji.

Parengta pagal „Deutsche Welle“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.