Jemeno sukilėliai paleido raketų į JAE ir Saudo Arabiją

Jemeno sukilėliai pirmadienį paleido raketų į Jungtinius Arabų Emyratus (JAE) ir Saudo Arabiją, o koalicijos pajėgos atsakydamos susprogdino sukilėlių raketų paleidimo įrenginį.

Jemeno sukilėliai pirmadienį paleido raketų į Jungtinius Arabų Emyratus (JAE) ir Saudo Arabiją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jemeno sukilėliai pirmadienį paleido raketų į Jungtinius Arabų Emyratus (JAE) ir Saudo Arabiją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2022, 3:03 PM

Liudininkai anksti pirmadienį matė ryškius lanko pavidalo žybsnius virš JAE sostinės Abu Dabio. Tuo metu buvo perimtos dvi balistinės raketos, žiro jų nuolaužos.

Per ataką, surengtą karo veiksmams prieš daugiau kaip savaitę smarkiai suintensyvėjus, niekas nenukentėjo.

Prieš savaitę per Irano remiamų husių sukilėlių drono ir raketų ataką Abu Dabyje žuvo trys žmonės; ataka išprovokavo virtinę kruvinų aviacijos smūgių Jemenui.

Atskirai raketų buvo paleista į Saudo Arabijos pietinius regionus, besiribojančius su Jemenu. Džizane buvo sužeisti du žmonės; kita raketa buvo perimta virš Dahran al Džanubo.

JAE pranešė, kad 4 val. 10 min. (3 val. 10 min. Lietuvos laiku), „iškart po dviejų balistinių raketų paleidimo į Abu Dabį“, naikintuvas F16 sunaikino tą husių paleidimo įrenginį al Džaufe Jemeno šiaurėje.

JAE paskelbė nespalvotą atakos vaizdo įrašą. Jame matyti sprogimas ir po jo kylantis didelis gaisras, tiršti dūmai.

„Plėsti operaciją“

JAE, priklausantys Saudo Arabijos vadovaujamai, su husiais kovojančiai koalicijai, yra „pasirengę atremti bet kokias grėsmes“ ir imasi „visų būtinų priemonių valstybei nuo visų atakų apsaugoti“, paskelbė Gynybos ministerija.

Per septynerius metus trunkantį konfliktą jau žuvo per 150 tūkst. žmonių, dar milijonai turėjo palikti savo namus, nurodo Jungtinės Tautos.

Kiek daugiau nei prieš savaitę prasidėjo nauja pavojinga konflikto fazė. Per koalicijos aviacijos smūgius Jemeno sostinėje Sanoje ir al Chudaidos uostamiestyje prie Raudonosios jūros žuvo mažiausiai 17 žmonių, šalyje buvo išjungtas internetas.

 

Dar mažiausiai 70 žmonių žuvo, o šimtai buvo sužeisti per ataką prieš vieną kalėjimą, bet koalicija atsakomybę neigia.

Po pirmadienio atakos sukilėliai pagrasino dažniau taikytis į JAE ir pakartojo įspėjimą užsienio kompanijoms pasitraukti iš šio naftos, verslo, transporto ir turizmo centro.

„Mes pasirengę kitos fazės metu plėsti operaciją ir į eskalaciją atsakyti eskalacija“, – per televiziją pareiškė husių pajėgų atstovas Yahya Saree.

Pasak jo, husiai taikėsi į Abu Dabio al Dafros oro pajėgų bazę, kur yra dislokuota JAE, JAV ir prancūzų pajėgų, taip pat į „gyvybiškai svarbias ir svarbias“ vietas Dubajaus rajone. JAE nepranešė apie ataką prieš Dubajų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.