Teheranas: Irane šią savaitę lankysis branduolinių derybų koordinatorius

Šią savaitę Teherane apsilankys derybų tarp Irano ir pasaulio galybių dėl 2015 metų branduolinio susitarimo atgaivinimo Europos Sąjungos koordinatorius Enrique Mora, pirmadienį pranešė Irano užsienio reikalų ministerija.

Teheranas: Irane šią savaitę lankysis branduolinių derybų koordinatorius.<br>123rf.com nuotr.
Teheranas: Irane šią savaitę lankysis branduolinių derybų koordinatorius.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2022, 12:16 PM, atnaujinta May 9, 2022, 12:40 PM

„Derybų Teherane darbotvarkė beveik baigta“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Saeedas Khatibzadeh.

„Jis susitiks su Irano Islamo Respublikos vyriausiuoju derybininku branduoliniais klausimais Ali Bagheri“, – nurodė jis.

Kada E. Mora atvyks į Irano sostinę, nepatvirtinta, tačiau vietos spauda pranešė, kad jo laukiama antradienį.

Pagal Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamą sutartį Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas, ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Iranas jau metus derasi tiesiogiai su Prancūzija, Vokietija, Jungtine Karalyste, Rusija bei Kinija, ir netiesiogiai su Jungtinėmis Valstijomis dėl JCPOA atgaivinimo.

Pastaruosius metus Vienoje vykusiose derybose daugiausia dėmesio buvo skiriama tam, kad JAV vėl prisijungtų prie susitarimo ir panaikintų sankcijas, kartu užtikrinant, kad Teheranas visapusiškai laikytųsi savo įsipareigojimų. Visgi šios derybos yra įstrigusios nuo kovo.

Tiek JAV, tiek Irano pareigūnai sako, kad dauguma klausimų jau išspręsti. Vienas svarbiausių likusių nesutarimų yra Teherano reikalavimas Vašingtonui išbraukti Irano islamo revoliucinės gvardijos korpusą (IRGC) iš JAV „užsienio teroristinių organizacijų“ sąrašo.

„E. Moros kelionė nukreipia derybas tinkama linkme“, – sakė S. Khatibzadeh, pažymėdamas, kad Iranas ir Jungtinės Valstijos „nuolat keičiasi pranešimais per Europos Sąjungą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.