Interpolo vadovas prašo pagalbos sekant į Ukrainą siunčiamą ginkluotę: po karo ginklai gali užplūsti juodąją rinką

Dalis per Rusijos invaziją į Ukrainą išsiųstų ginklų pateks į pasaulinę šešėlinę ekonomiką ir nusikaltėlių rankas, pareiškė Tarptautinės kriminalinės policijos organizacijos Interpol vadovas Jürgenas Stockas.

Ukrainos teritorinės gynybos pajėgos.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Ukrainos teritorinės gynybos pajėgos.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 18, 2022, 2:50 PM, atnaujinta Jun 18, 2022, 2:58 PM

Interpolo vadovas sako, kad pasibaigus konfliktui tarptautinę rinką užplūs ginklų ir sunkiosios ginkluotės banga, todėl jis paragino Interpolo valstybes nares, ypač tas, kurios tiekia ginklus, bendradarbiauti ginklų sekimo srityje.

„Kai tik ginklai [Ukrainoje] nutils, rinką užplūs nelegalūs ginklai. Tai žinome iš daugelio kitų konfliktų vietų. Nusikaltėliai jau dabar į juos koncentruojasi“, – sakė J.Stockas.

„Nusikalstamos grupuotės bando pasinaudoti šiomis chaotiškomis situacijomis ir galimybe gauti ginklų, net ir tų, kuriuos naudoja kariuomenė, įskaitant sunkiąją ginkluotę. Jų bus galima įsigyti nusikalstamoje rinkoje ir tai sukels iššūkių. Nė viena šalis ar regionas negali su tuo kovoti atskirai, nes šios grupuotės veikia pasauliniu lygmeniu.“

Jis pridūrė: „Galime tikėtis ginklų antplūdžio Europoje ir už jos ribų. Turėtume būti sunerimę ir turime tikėtis, kad šiais ginklais bus prekiaujama ne tik kaimyninėse šalyse, bet ir kituose žemynuose.“

J.Stockas sakė, kad Interpolas ragina savo narius naudotis jo duomenų baze, kad padėtų „susekti ir atsekti“ šiuos ginklus.

„Mes palaikome ryšius su šalimis narėmis ir raginame jas naudotis šiomis priemonėmis. Nusikaltėlius domina visų rūšių ginklai... iš esmės bet kokie ginklai, kuriuos galima nešiotis, gali būti naudojami nusikalstamais tikslais.“

Ukrainos Vakarų sąjungininkės nuo Rusijos invazijos prieš daugiau nei tris mėnesius siuntė Ukrainai aukštos klasės karinių ginklų siuntas. JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė, kad JAV tieks Kijevui pažangias raketų sistemas ir amuniciją.

2021 m. JAV pasitraukus iš Afganistano po 20 metų trukusio karo, didžiulis kiekis dažnai itin sudėtingos karinės įrangos buvo paliktas ir pateko į Talibano rankas.

Tarptautinės policijos organizacijos generalinis sekretorius J.Stockas, kuris kalbėjo Anglo-amerikiečių spaudos asociacijai Paryžiuje, sakė, kad dėl konflikto Ukrainoje taip pat padaugėjo didelio masto trąšų vagysčių ir suklastotų agrochemikalų. Taip pat labai padaugėjo degalų vagysčių. „Šie produktai tapo vertingesni“, – sakė jis.

Paklaustas apie tariamą sankcijų pažeidimą ir pinigų plovimą, kurį vykdo Rusijos oligarchai, susidūrę su tarptautiniais apribojimais, jis atsakė, kad Interpolas netiria nei šių, nei tariamų karo nusikaltimų, nes Interpolo įstatai draudžia organizacijai dalyvauti politinėje veikloje ir ji turi išlikti neutrali.

Tačiau jis pridūrė, kad organizacija gavo Ukrainos prašymą padėti identifikuoti per konfliktą žuvusius asmenis. „Mes nesame Ukrainoje, bet galėtume padėti šiuo klausimu. Tai yra klasikinis identifikavimo darbas“, – sakė J.Stockas.

Kitus prašymus Interpolas svarstys „kiekvienu konkrečiu atveju“, atsižvelgdamas į Interpolo „griežtą neutralumą“, pridūrė jis.

„Mūsų ryšių kanalai lieka atviri [šalims narėms] keistis informacija apie karo nusikaltimus. Tačiau mes nenagrinėjame karo nusikaltimų. Interpolas neturi įgaliojimų juos tirti.“

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.