Irake per ataką, dėl kurios kaltinama IS, žuvo šeši policininkai Per Turkijos apšaudymą žuvo aštuoni civiliai

Irake per džihadistų išpuolį prieš policijos postą atokioje vietovėje į šiaurę nuo Bagdado anksti trečiadienį žuvo šeši policininkai, o dar septyni buvo sužeisti, pranešė šaltinis kariuomenėje.

Irakas.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Irakas.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2022, 4:18 PM, atnaujinta Jul 20, 2022, 5:27 PM

„Apie 0 val. 30 min. (vietos ir Lietuvos laiku) 10–15 grupuotės „Islamo valstybė“ kovotojų užpuolė šią federalinės policijos priešakinę poziciją. Puolimas truko apie valandą“, – sakė šaltinis, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Užpuolikai smogė postui netoli Džilamo kaimo, esančio už 140 km į šiaurę nuo Bagdado, kur džihadistai tebėra aktyvūs.

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) 2014 metais užėmė dideles Irako ir Sirijos teritorijos dalis ir pasiskelbė nauju musulmonų „kalifatu“.

Irake IS buvo sutriuškinta 2017 metais, šios šalies pajėgoms surengus puolimą. Irako pajėgas rėmė JAV vadovaujama koalicija, kuriai priklausė daugiau kaip 80 valstybių, tarp jų Britanija, Prancūzija ir kelios arabų šalys.

Nors 2017 metų gruodį Irakas paskelbė pergalę prieš IS džihadistus, grupuotės likučiai vis dar vykdo pavienius išpuolius prieš saugumo pajėgas, ypač retai apgyvendintose dykumų ar kalnų vietovėse.

Vėliausią didelį išpuolį sunitų ekstremistai surengė praėjusių metų liepą, kai surengė sprogdinimą turguje Bagdado Sadro rajone, kur gyvena daugiausia šiitai. Per tą ataką žuvo dešimtys žmonių.

Gruodį Vašingtono vadovaujama koalicija paskelbė, kad baigė savo kovinę misiją Irake ir kad jos kariai perims tik apmokomąjį ir patariamąjį vaidmenį.

2 500 amerikiečių ir 1 000 koalicijos karių iš kitų šalių nuo 2020 metų vidurio veikia kaip patarėjai ir instruktoriai.

Irake per Turkijos apšaudymą žuvo aštuoni civiliai

rečiadienį per Turkijos artilerijos apšaudymą kurortiniame šiaurės Irako mieste žuvo aštuoni civiliai gyventojai ir dar 20 buvo sužeisti, pranešė vietos pareigūnas.

Ataka smogė kurortui Parakho kaime Duhoko provincijoje Irako Kurdistano autonominiame regione, agentūrai dpa sakė netoliese esančio kaimo vietos pareigūnas Dlashiras Abdelsattaras.

Pasak jo, dauguma aukų buvo turistai iš centrinės ir pietinės Irako dalies kaimų.

Duhoko sveikatos direktoratas patvirtino, kad per išpuolį žuvo aštuoni civiliai.

Turkija bombardavo Parakhą du kartus teigdama, kad uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) nariai „slankiojo po kaimą“, kurdų naujienų portalas „Rudaw“ citavo Zakho, kuriam priklauso Parakhas, merą Muhsiną Bashirą.

Irako ministras pirmininkas Mustafa al-Kadhimis į apšaudymo vietą išsiuntė užsienio reikalų ministrą ir saugumo komandą atlikti tyrimo, pranešė Irako valstybinė naujienų agentūra INA.

Balandžio mėnesį Turkija pradėjo naują puolimą Šiaurės Irake prieš PKK, kurią Ankara laiko teroristine organizacija.

Turkija pateisino šią operaciją, sakydama, kad ginasi nuo teroristinių išpuolių ir turi teisę į savigyną.

PKK taip pat įtraukta į Europos ir JAV teroristinių organizacijų sąrašą

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.