Etiopijos vyriausybė teigia užėmusi tris miestus Tigrėjaus regione

Etiopijos vyriausybė antradienį pranešė užėmusi tris miestus karo nuniokotame Tigrėjaus regione, naujai įsiplieskusiam konfliktui – supriešinusiam federalines pajėgas bei jų sąjungininkus su tigrajų sukilėliais – keliant vis daugiau įtampos.

Etiopijos nacionalinių gynybos pajėgų karys.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Etiopijos nacionalinių gynybos pajėgų karys.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 18, 2022, 3:42 PM

„ENDF (Etiopijos nacionalinės gynybos pajėgos) perėmė Širo, Alamatos ir Koremo miestų kontrolę išvengiant kautynių miestų teritorijose“, – sakoma vyriausybės pareiškime.

Anksčiau antradienį sukilėliai pranešė, kad Etiopijos ir Eritrėjos pajėgos perėmė strateginio Širo miesto, esančio Tigrėjaus šiaurės vakaruose, kontrolę.

„Šios įsiveržusios pajėgos šiuo metu perėmė kai kurių sričių, įskaitant Širą, kontrolę“, – teigiama Tigrėjaus centrinės vadovybės pareiškime.

Jame priduriama, kad sukilėliai susiduria su „gyvybės ir mirties“ klausimu.

Pareiškime sakoma, kad pirmadienį jungtinės pajėgos įžengė į miestą, kuriame gyvena apie 100 000 žmonių, ir priduriama: „Priešai masiškai žudo mūsų žmones sunkiąja ginkluote teritorijose, į kurias įsiveržia.“

Diplomatiniai ir humanitariniai šaltiniai praėjusią savaitę skelbė, kad Etiopijos ir Eritrėjos pajėgos, pradėjusios bendrą puolimą prieš Tigrėjaus regiono sukilėlius, kelias dienas bombardavo Širo miestą.

Teiginių apie padėtį kovos lauke patikrinti neįmanoma, nes Tigrėjuje beveik visiškai neveikia komunikacijos, o žurnalistai negali patekti į šiaurės Etiopiją.

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas pirmadienį perspėjo, kad, vykstant kovoms, padėtis Etiopijoje „tampa nekontroliuojama“.

Sukilėlių pareiškimas pasirodė kitą dieną po to, kai Etiopijos vyriausybė pažadėjo užimti oro uostus ir kitus Tigrėjaus objektus.

Etiopija ir jos sąjungininkai jau beveik dvejus metus kovoja su Tigrėjaus sukilėliais. Per šį brutalų konfliktą žuvo daugybė žmonių, o šalies šiaurėje kilo humanitarinė katastrofa.

Sekmadienį Afrikos Sąjunga paragino nedelsiant ir besąlygiškai paskelbti paliaubas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.