NATO siųs lėktuvus į Rumuniją stebėti Rusijos veiksmų

NATO nusiųs stebėjimo orlaivius į Rumuniją, kad sustiprintų savo rytinį flangą ir „stebėtų Rusijos karinę veiklą“, penktadienį pranešė Aljansas.

AWACS (aviacijos perspėjimo ir valdymo sistemos) lėktuvai.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
AWACS (aviacijos perspėjimo ir valdymo sistemos) lėktuvai.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2023, 3:33 PM

Nuo tada, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, kuri ribojasi su NATO nare Rumunija, Vakarų karinis aljansas sustiprino savo buvimą regione.

„Mūsų AWACS (aviacijos perspėjimo ir valdymo sistemos) lėktuvai gali aptikti už šimtų kilometrų esančius orlaivius, todėl jie yra vienas iš svarbiausių NATO atgrasymo ir gynybos pajėgumų“, – sakoma NATO atstovės spaudai Oanos Lungescu pranešime.

Lėktuvai antradienį atvyks į Otopenio miestą netoli Bukarešto, ir jie yra 14-os NATO AWACS sistemos „Boeing“ lėktuvų E-3A flotilės, paprastai dislokuotos Geilenkirchene, Vakarų Vokietijoje, dalis.

NATO nenurodė, kiek jos AWACS orlaivių bus pasiųsta patruliuoti iš Rumunijos.

Kiekvienas AWACS lėktuvas paprastai gali būti ore pusdevintos valandos 9 km aukštyje. Būdami ore orlaiviai gali stebėti beveik tokio pat dydžio teritoriją kaip Lenkija, o skrydžio laiką gali pratęsti ore papildydami degalų atsargas.

Rumunijos oro pajėgų bazėje Otopenio mieste bus dislokuota apie 180 karių, kurie teiks paramą orlaiviams. Misija truks kelias savaites, pranešė NATO.

Pernai vasarį Rusijai įsiveržus į Ukrainą, NATO sustiprino savo oro pajėgas Rytų Europoje, pasitelkdama papildomus naikintuvus, stebėjimo orlaivius ir degalų lėktuvus.

Aljansas taip pat pradėjo reguliariai patruliuoti virš Rytų Europos ir Baltijos jūros regiono, kad galėtų stebėti Rusijos lėktuvus prie NATO šalių sienų.

Viena iš aštuonių NATO tarptautinių kovinių grupių Rytų Europoje yra dislokuota Rumunijoje atgrasymo ir gynybos tikslais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.