Baltijos šalys spaudžia Vakarus dėl naikintuvų Ukrainai

Po ilgus mėnesius trukusių Vakarų sąjungininkų diskusijų, pasibaigusių trečiadienį paskelbtais sprendimais atsiųsti Kyjivui dešimtis tankų „Leopard 2“ iš Europos šalių ir tankų „Abrams M1“ iš JAV, Ukrainos pareigūnai atsigręžia į tai, kas, jų nuomone, būtų logiškas kitas žingsnis siekiant atremti Rusijos pajėgų puolimą – modernių naikintuvų siuntimą.

Baltijos šalys spaudžia Vakarus dėl naikintuvų Ukrainai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Baltijos šalys spaudžia Vakarus dėl naikintuvų Ukrainai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-26 16:20

Pasak leidinio „Politico“, pokalbiai su Vakarų šalių kariškiais ir diplomatais patvirtina, kad jau vyksta vidinės diskusijos dėl naikintuvų tiekimo Ukrainai, kurias stumia Ukrainos pareigūnai, palaikomi Baltijos šalių.

„Kitas natūralus žingsnis būtų naikintuvai“, – šiam leidiniui sakė diplomatas iš vienos Šiaurės Europos šalies.

Tikėtina, kad šios diskusijos bus dar audringesnės nei debatai dėl tankų. Keli Europos pareigūnai ir diplomatai teigė, kad jų vyriausybės nebelaiko šios idėjos neperspektyvia, tačiau eskalacijos baimė išlieka didelė.

Nors Vakarų šalys jau yra Kyjivui siuntusios pačių įvairiausių ginklų – nuo artilerijos iki priešraketinės gynybos sistemų „Patriot“, tankai ilgą laiką buvo laikomi per dideliu žingsniu, baiminantis Maskvos reakcijos.

Ketvirtadienį Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas įspėjo, kad Rusija tankų tiekimą vertina kaip „tiesioginį dalyvavimą konflikte“.

Tačiau Ukrainai rengiantis kontrpuolimui, kad išstumtų rytuose ir pietuose vis labiau įsitvirtinančius rusus, sąjungininkai dabar stengiasi atsiųsti galingos ginkluotės.

Kitą mėnesį JAV karinėje Ramšteino bazėje pietvakarių Vokietijoje įvyks dar vienas Ukrainos sąjungininkių gynybos ministrų susitikimas, kuriame, kaip tikimasi, daugiausia dėmesio bus skiriama aviacijai.

Europos diplomatai sutaria, kad Vakarai pirmiausia norės išnaudoti visas kitas paramos iš oro galimybes, įskaitant daugiau bepiločių lėktuvų ir galbūt tolimojo nuotolio raketų.

Ukrainos gynybos ministro Oleksijaus Reznikovo patarėjas Jurijus Sakas „Politico“ sakė, kad Kyjivo prioritetas po tankų yra užsitikrinti naikintuvų tiekimą. Jis sakė manąs, kad Vakarai dabar yra įtikinti, jog reikia atsargiai, bet nuosekliai siųsti Ukrainai vis sudėtingesnę ginkluotę.

J. Sako teigimu, Ukrainos oro pajėgos tikisi amerikiečių lėktuvų F-16 ir F-15, tačiau yra atviros ir kitiems pasiūlymams.

Tačiau Ukrainos sąjungininkėms lėktuvų siuntimas būtų rimtas logistinis iššūkis.

F-15 ir F-16 reikia ilgų ir kokybiškų kilimo ir tūpimo takų, kurių Ukraina neturi. Ekspertai teigia, kad Rusijai būtų lengva pastebėti bet kokius bandymus statyti bazes ir smogti joms.

Amerikietiški naikintuvai F-18 arba Švedijoje gaminami „Gripens“ būtų tinkamesni, „Politico“ sakė britų analitinio centro RUSI vyresnysis oro pajėgų tyrėjas Justinas Bronkas, nes jie gali kilti nuo trumpesnių takų ir reikalauja mažiau priežiūros. Tačiau šių orlaivių yra palyginti nedaug.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?