Švedija sieks Vengrijos paaiškinimo, kodėl delsia ratifikuoti Stokholmo prašymą įstoti į NATO

Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas ketvirtadienį pareiškė sieksiąs, kad Vengrija paaiškintų, kodėl vilkina parlamente ratifikuoti Švedijos, bet ne Suomijos, prašymą priimti į NATO.

Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-23 16:48

„Ketinu paklausti, kodėl jie dabar atskiria Švediją nuo Suomijos. Tai signalai, kurių anksčiau nesame gavę, todėl šiandien būtinai tai aptarsiu su (Viktoru) Orbanu“, – Švedijos visuomeniniam radijui sakė U.Kristerssonas.

V.Orbanas ir U.Kristerssonas ketvirtadienį dalyvaus Europos Sąjungos viršūnių susitikime Briuselyje.

Rusijai užpuolus Ukrainą, Helsinkis ir Stokholmas atsisakė karinio neprisijungimo politikos, kurios laikėsi dešimtmečius, ir pernai gegužę nusprendė įstoti į NATO. Jų paraiškas turi ratifikuoti visos 30 Aljanso narių, to dar nepadarė tik Turkija ir Vengrija.

V. Orbano valdančioji partija „Fidesz“ pareiškė, kad parlamentas pritars Suomijos prašymui kovo 27 d., o „dėl Švedijos nuspręs vėliau“.

Ketvirtadienį V.Orbano personalo vadovas Gergely Gulyas žurnalistams sakė, kad yra „rimta tikimybė“, jog Švedijos paraiškai bus pritartą per parlamento sesiją, truksiančią iki birželio 15 dienos.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas taip pat paprašė parlamento pritarti Suomijos narystei NATO, bet dėl Švedijos narystės susilaiko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.