JAV apkaltino Kinijos naikintuvo pilotą atlikus agresyvų manevrą virš Pietų Kinijos jūros

JAV antradienį apkaltino Kinijos pilotą atlikus „bereikalingai agresyvų perėmimo manevrą“, virš Pietų Kinijos jūros įvykus incidentui, kuriame dalyvavo kinų naikintuvas ir amerikiečių žvalgybinis lėktuvas.

JAV apkaltino Kinijos naikintuvo pilotą atlikus agresyvų manevrą virš Pietų Kinijos jūros.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV apkaltino Kinijos naikintuvo pilotą atlikus agresyvų manevrą virš Pietų Kinijos jūros.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2023, 12:57 PM

Remiantis JAV Ramiojo vandenyno pajėgų vadavietės pranešimu, penktadienį JAV lėktuvas „RC-135“ vykdė „saugią ir įprastą misiją tarptautinėje oro erdvėje virš Pietų Kinijos jūros“, kai Kinijos naikintuvas praskriejo tiesiai prieš amerikiečių orlaivį. Dėl šio manevro JAV lėktuvas pasibuvo priverstas skristi per naikintuvo sukeltą turbulenciją, o tai gali būti pavojinga.

„Tikimės, kad visos Indijos–Ramiojo vandenyno regiono šalys tarptautine oro erdve naudosis saugiai ir laikydamosi tarptautinės teisės“, – sakoma pranešime.

JAV kartu paviešino vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas šis incidentas.

Kinija reiškia pretenzijas į didelę ištekliais turtingos Pietų Kinijos jūros dalį. Čia šalis yra supylusi dirbtinių salų ir jose įkurdinusi objektų, kurie gali būti pasitelkti kariniais tikslais, negana to, Kinija yra įplaukusi į kaimyninių šalių teritorinius vandenis, žvalgydamasi naftos ir dujų. Dėl tokių savo veiksmų Pekinas yra susivaidijęs su tokiomis Pietryčių Azijos šalimis, kaip Vietnamas, Malaizija, Filipinai ir Brunėjus.

2016 m. Hagoje veikiantis Nuolatinis arbitražo teismas paskelbė nuosprendį, kad nėra jokio teisinio ar istorinio pagrindo Kinijos vadinamajai „devynių brūkšnių linijai“, kuria ši šalis apsibrėžė savo pretenzijas į praktiškai visą Pietų Kinijos jūrą. Nepaisant to, Kinija šį nuosprendį ignoruoja.

Pekino ir Vašingtono santykiai šiuo metu yra žemiausiame taške nuo dvišalių diplomatinių ryšių užmezgimo 1979 m. Abi valstybės, be kita ko, kivirčijasi dėl Kinijos paramos Rusijai šios kare prieš Ukrainą, Pekino pretenzijų Pietų Kinijos jūroje, JAV suvaržymų aukštųjų technologijų eksportui ir besitęsiančio prekybos karo, kuriame taikomi baudžiamieji muitai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.