Senovinė Meksikos gentis turi vyrus, moteris ir trečiąją lytį

Trečioji lytis nėra jokia šių dienų išmonė – dar gilioje senovėje egzistavo žmonės, kurie nepriskiriami nei vyrams, nei moterims. „Reuters“ skelbia apie festivalį Meksikoje, kuriame dalyvavo genties, kurioje gyvena trijų skirtingų lyčių žmonės, atstovai.

Nei vyras, nei moteris dalyvauja parade Meksikoje.<br>"Reuters"
Nei vyras, nei moteris dalyvauja parade Meksikoje.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 29, 2012, 11:32 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:32 PM

Istmus vietovėje iki šiol gyvena senovinė bendruomenė, kurios nariai vadinami „muxe“. Tai yra vyrai, kurie visuomenėje nuo seno atlieka moterų vaidmenį.

Šie neįprastai save suvokiantys vyrai laikyti normalia trečiąja lytimi ir turėjo aiškų vaidmenį bendruomenėje dar iki tol, kol į Meksikos teritoriją atvyko ispanų kolonistai. Pastaruoju metu terminas dažniausiai tapatinamas su homoseksualumu.

Vienos zapotekų genties kūdikiai, jau gimstantys su tokiu statusu, arba berniukai, labiau linkę žaisti su mergaitėmis, yra auginami kaip moterys. Jie didžiuojasi savo tapatybe ir nelaiko savęs homoseksualiais, dėl to dažniausiai sudaro santuokas su heteroseksualiais vyrais.

Jausdamiesi labiau moterys nei vyrai, jie atlieka moterų pareigas ir specifinius darbus, tokius kaip siuvinėjimas. Jie būna dviejų tipų – vieni dėvi moteriškus rūbus, kiti rengiasi vyriškai ir naudoja makiažą.

Manoma, kad nors trijų lyčių sistema šioje gentyje atsirado dar prieš ispanų kolonizaciją, tačiau rengtis moteriškais rūbais „muxe'ai“ pradėjo palyginti neseniai – maždaug nuo 1950-ųjų. Ši mada taip išpopuliarėjo, kad didžioji dalis šių jaunosios kartos vyrų rengiasi moteriškai – kaip ir minėtame festivalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.