Rusijos socialinis tinklas gėjams pasiūlė pasikeisti lytį

Populiarus Rusijos socialinis tinklas „VKontakte“ užsitraukė gėjų ir lesbiečių nemalonę. Šios seksualinės mažumos, sudarančios 4-5 proc. tinklo vartotojų, jam grasina boikotu. Homoseksualai kaltina socialinio tinklo vadovybę kryptinga homofobiška politika ir piktinasi, kad ji atsisakė įvesti specialius ženkliukus, žyminčius vienos lyties poras, ir, negana to, padarė tai įžeidžiančia forma, praneša newsru.com.

Rusijos socialinio tinklo vartotojas panoro nurodyti savo puslapyje, kad turi santykius su kitu vyru, tačiau nustatymuose nerado grafos „turi draugą“ ar „turi vyrą“.<br>"Reuters" asociatyvi nuotr.
Rusijos socialinio tinklo vartotojas panoro nurodyti savo puslapyje, kad turi santykius su kitu vyru, tačiau nustatymuose nerado grafos „turi draugą“ ar „turi vyrą“.<br>"Reuters" asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 2, 2012, 5:42 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:38 PM

„VKontakte“ administracija teigia, kad Rusijoje vienos lyties santuokos oficialiai uždraustos. Iš tiesų konkretaus draudimo nėra, tačiau tokios santuokos įstatymų leidėjų nėra numatytos ir nepripažįstamos. Gėjų ir lesbiečių atstovams ypač pikta, kad iš tinklo nešalinama vaikų pornografija ir fašistiniai puslapiai.

Rusijos gėjai ir lesbietės nusiteikę siekti, kad tinklas „VKontakte“ įvestų jiems specialų statusą ir paraleliai ketina protestuoti. Visi suinteresuoti asmenys kviečiami ant savo vadinamųjų avatarų užsidėti rožinį trikampį juodame fone – tarptautinį kovos už gėjų ir lesbiečių teises simbolį. Arba iš viso pašalinti savo anketas iš šio socialinio tinklo ir persikelti į „Facebook“, kur jau yra ženkliukai vienos lyties poroms.

Skandalas įsiplieskė, kai į tinklo administraciją kreipėsi vienas iš vartotojų, vardu Olegas, seniai neslepiantis savo seksualinės orientacijos nei gyvenime, nei virtualioje tikrovėje. Jis panoro nurodyti savo puslapyje, kad turi santykius su kitu vyru, tačiau nustatymuose nerado grafos „turi draugą“ ar „turi vyrą“.

Kreipęsis pagalbos, jis gavo administracijos atsakymą: „Rusijos Federacijoje uždraustos vienos lyties santuokos. Mūsų puslapyje – atitinkamai, irgi. Jeigu norite – pakeiskite lytį. Geros nuotaikos!“ Vartotojas pasitikslino, ar tai oficiali „VKontakte“ pozicija, ir administracijos darbuotojas jau visai nelinksmai pareiškė, kad suderino atsakymą su kompanijos juristais, kurie, savo ruožtu, rėmėsi Rusijos Federacijos Šeimos kodeksu.

Bet Olego tai neįtikino. „Jūs arba nesuprantate, arba nenorite suprasti. Statusas „turi draugą“/“turi draugę“ nereiškia oficialaus santuokos sudarymo ir neturi nieko bendro su Šeimos kodeksu“, - prieštaravo jis.

Paviešintas „VKontakte“ administracijos atsakymas tarp gėjų sukėlė pasipiktinimo bangą. Seksualinių mažumų teises ginančios „Vaivorykštinės asociacijos“ atstovai pareiškė, kad homofobija socialiniuose tinkluose neleistina, o administracijos pasiūlymą pakeisti lytį pavadino įžeidžiančiu.

„VKontakte“ spaudos atstovas Vladislavas Cipluchinas žurnalistams sakė, kad nei dabar, nei kada nors ateityje įvesti kokių nors specialių ženkliukų vienos lyties poroms neketinama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.