Brazilijoje mirusiesiems - spalvinga ir džiugi šventė

Brazilijos Javalapiti gentyje neseniai praūžė šventė, vadinama „kuarup“. Amazonės džiunglėse gyvenantys indėnai kasmet keletą dienų atlieka įvairias apeigas, skirtas pagerbti mirusiems, - praneša naujienų agentūra „Reuters“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 30, 2012, 9:56 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:45 AM

„Kuarup“ Šingu upės pakrantės gyventojams yra festivalis, kurio metu švenčiama mirtis, gyvenimas ir atgimimas. Ryškiomis spalvomis išsidažę ir pasipuošę išskirtiniais kostiumais vietiniai įvairiomis apeigomis pagerbia svarbiausius genties asmenis, mirusius laikotarpiu nuo praėjusios šventės.

Šiemet Javalapiti gentis pagerbė du žmonės – indėną, kurį jie laiko didžiu vadu, ir Darcy Ribeiro – garsų rašytoją, antropologą ir politiką, žinomą dėl savo susidomėjimo vietinių gyventojų santykiais ir švietimu Brazilijoje.

Dar vienas pagrindinių šventės ritualų yra jaunų merginų, kurioms tais metais pasirodė pirmosios menstruacijos, pristatymas – manoma, kad jos pasiekė brandą ir atėjo laikas išsirinkti vyrą. Festivalyje atliekamos įvairiausios apeigos, šokama, vyksta imtynės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.