Kaip iš tiesų atrodo bjauriausias pasaulio gyvūnas?

Bjaurių gyvūnų apsaugos asociacija išrinko bjauriausią pasaulio gyvūną – juo tapo žuvis-lašas (Psychrolutes marcidus), priklausanti buožgalvinių plernių šeimai. Bjauriausias gyvūnas buvo paskelbtas Didžiosios Britanijos mokslo festivalyje Niukasle. Rinkimus organizavusi asociacija siekia atkreipti dėmesį į nykstančius gyvūnus „su estetiniais nukrypimais“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 13, 2013, 9:13 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 5:29 AM

Asociacijos puslapyje paskelbtame balsavime dalyvavo 3 tūkst. interneto vartotojų. Jie organizacijai rinko talismaną. Iš viso konkursui buvo pateikta 11 pretendentų. Garsūs aktoriai ir komikai jiems sukūrė agitacinius klipus.

Žuvis-lašas primena drebučių masę, turi liūdną „veido išraišką“ ir nosį, panašią į žmogaus. Ji gyvena pietrytinėje Australijos ir Tasmanijos pakrantėje, 600-1200 m gylyje. Ši žuvis neturi plaukimo pūslės, minta daugiausia omarais ir krabais, todėl dažnai kartu su jais patenka į žvejų tinklus ir žūsta, nors pati yra nevalgoma. Žuvis-lašas yra nykstantis gyvūnas.

Antroje vietoje liko papūga kakapo (Strigops habroptilus) – beveik išnykusi nemokanti skraidyti didelė naktinė Naujosios Zelandijos papūga.

Konkurse taip pat varžėsi didnosė beždžionė (Nasalis larvatus), turinti didelę agurką primenančią nosį, kiaulianosis vėžlys (Carettochelys insculpta), Meksikos salamandra (Ambystoma mexicanum), visą gyvenimą išliekanti lervos stadijos ir sugebanti atsiauginti prarastas galūnes, kirkšninė utėlė (Pthirus pubis) ir dar keletas nepatrauklių padarų.

„Labai ilgai visuomenė skyrė dėmesį tiktai minkštiems ir pūkuotiems gyvūnams. Žuvis-lašas tapo visų užmirštųjų simboliu. Kai kiekvieną dieną išnyksta apie 200 rūšių, negražiems gyvūnams reikia daugiau dėmesio, nes jie negali patikti ir sukelti gailesčio savo charizmatiška išvaizda“, - sakė asociacijos prezidentas Simonas Wattas.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.