Varšuva staiga pamilo vaivorykštę

Meninę vaivorykštės instaliaciją per Nepriklausomybės dienos eitynes sudeginę chuliganai nacionalistai greičiausiai nesitikėjo, kad tokį jų poelgį pasmerks ne tik varšuviečiai, bet ir visa Lenkija.

Metalinė lanko konstrukcija, likusi po vaivorykštės instaliacijos sudeginimo per Nepriklausomybės dieną, tapo kovos su nacionalizmu simboliu Varšuvoje.<br>R.Butrimo nuotr.
Metalinė lanko konstrukcija, likusi po vaivorykštės instaliacijos sudeginimo per Nepriklausomybės dieną, tapo kovos su nacionalizmu simboliu Varšuvoje.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Nov 15, 2013, 7:08 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:55 AM

Jau kitą dieną prie apdegusio metalinio vaivorykštės karkaso, esančio Išganytojo aikštės viduryje, ėmė rinktis varšuviečiai ir miesto svečiai. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Protestuodami prieš chuliganizmą, atėjusieji vienas po kito dėjo gėles ant vaivorykštės konstrukcijos taip rodydami, kad nesitaikstys su kelių tūkstančių plastikinių gėlių sudeginimu.

Merė prabilo apie Bibliją

Matydama tokį spontanišką miesto gyventojų solidarumą, sostinės merė Hanna Gronkiewicz-Waltz nurodė kuo greičiau atkurti instaliaciją ir pažadėjo taip reaguoti į visus bandymus ateityje ją sunaikinti.

H.Gronkiewicz-Waltz, neslepianti savo religingumo, taip pat pašiepė nacionalistų teiginius, esą vaivorykštė skatina homoseksualizmą, nes yra gėjų ir lesbiečių organizacijų simbolis.

Miesto merė priminė, kad vaivorykštė Biblijoje simbolizuoja žmogaus ir Dievo ryšį, o ši menininkės Julitos Wójcik instaliacija 2011 m. buvo sukurta Lenkijos pirmininkavimo ES proga.

Vaivorykštė iš pradžių buvo pastatyta Briuselyje ir tik paskui ją nuspręsta perkelti į Varšuvą.

Nacionalistai papurtys kišenes

Nacionalistų kaltinimus, kad vaivorykštės pastatymas priešais bažnyčią yra antausis katalikybei, merė pavadino neišmanėliškumu, ir pažadėjo asmeniškai dalyvauti atkuriant instaliaciją.

Iš nacionalistų eitynių organizatorių bus siekiama išsireikalauti ne tik atlyginti padarytą žalą, bet ir sumokėti už vaivorykštės atkūrimo darbus.

Ekspertai jau apskaičiavo, kad vien nuverstų kelio ženklų, išlaužytų suolelių, apgadintų autobusų stotelių ir išardytų šaligatvių sutvarkymas Varšuvai kainuos 120 tūkst. zlotų (98 tūkst. litų).

Chuliganus pagyrė ir kunigas

Nepriklausomybės maršą lapkričio 11 dieną surengusios Jaunalenkių bei Tautinių nacionalistų lygos ONR organizacijos žadėjo taikią demonstraciją.

Organizatoriai net reikalavo, kad policija nuo eitynių atsitrauktų kuo toliau – jie garantavo, jog jų suburta saugos tarnyba pati sugebės užtikrinti tvarką.

Bet susirinkusios 50 tūkst. žmonių minios suvaldyti nepavyko. Veidus užsimaskavę futbolo chuliganai sukėlė riaušes – kaip ir per ankstesnes demonstracijas.

Chuliganai atakavo policininkus, užpuolė anarchistų kultūros centrą, Rusijos ambasadą ir galiausiai padegė vaivorykštę.

Padegę vaivorykštę, nacionalistai džiaugėsi dainuodami „Kas nešokinės, tas p..aras”, ir akmenų bei butelių kruša nuvijo į šalį atvykusius gaisrininkus.

Degančios vaivorykštės vaizdu savo kalbose džiaugėsi maršo organizatoriai, o šį faktą tiesioginiame „Radio Maryja” reportaže vienas katalikų kunigas net išaukštino.

Apžvalgininkai dabar spėja, kad vaivorykštė gali tapti bendriniu kovos su chuliganizmu ir nacionalizmu simboliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti