Šveicarija spėlioja, kur dingo 50 mln. dolerių vertės deimantas

Prokurorai nurodė pradėti tyrimą, kai Pietų Afrikos Respublikos (PAR) ir Gvinėjos pilietybę turintis prekiautojas deimantais Sylla Moussa praeitų metų rugsėjį pateikė ieškinį, kuriame teigiama, kad dingo 50,66 karato rausvas deimantas, kurį jis laikė bendrovės „Malca-Amit“ saugykloje, paskelbė visuomeninis transliuotojas RTS.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-03-31 15:12, atnaujinta 2018-02-14 23:53

Prokurorai nurodė pradėti tyrimą, kai Pietų Afrikos Respublikos (PAR) ir Gvinėjos pilietybę turintis prekiautojas deimantais Sylla Moussa praeitų metų rugsėjį pateikė ieškinį, kuriame teigiama, kad dingo 50,66 karato rausvas deimantas, kurį jis laikė bendrovės „Malca-Amit“ saugykloje, paskelbė visuomeninis transliuotojas RTS.

Policija kovo viduryje atliko kratą tos bendrovės, užsiimančios brangakmenių ir kitų vertingų daiktų pervežimu bei saugojimu, biuruose Ženevoje. Tyrėjų taikiklyje atsidūrė trys tos firmos administratoriai, sakoma pranešime.

Ši autoritetinga bendrovė kol kas nepateikė jokių komentarų.

Tačiau vienas bendrovės advokatas RTS atsiųstame elektroniniame laiške pabrėžė, kad „Malca-Amit“ griežtai neigia pono Moussos kaltinimus. Bendrovė visokeriopai bendradarbiauja su pareigūnais, siekdama išsklaidyti bet kokius (įtarimus) dėl jos dalyvavimo neteisėtoje veikloje“.

S.Moussa, vadovaujantis bendrovei „Sylla Diamond International“ (SDI), kurios būstinė įsikūrusi Johanesburge, tą didelį stačiakampio pavidalo deimantą atidavė saugoti „Malca- Amit“ 2007 metais, laukdamas, kada bus galima pelningiausiai jį parduoti.

S.Moussa sakė, kad norėjo apžiūrėti savo brangakmenį pernai rugpjūtį, tačiau bendrovė jį informavo, jog tas deimantas buvo perduotas vienam PAR verslininkui, su kuriuo jis palaikė ryšius. SDI vadovo ieškinyje sakoma, kad jis laiko tą verslininką nusikaltimo organizatoriumi, pranešė RTS.

S.Moussa stebėjosi, kodėl deimantas buvo perduotas tam veikėjui, nors sutartyje su „Malca-Amit“, pasirašytoje 2007 metų rugpjūčio 16 dieną, sakoma, kad SDI vadovas yra vienintelis to brangakmenio savininkas.

„Buvau Ženevoje šešis mėnesius ir neišvyksiu, kol nesurasiu savo deimanto“, – jis sakė RTS.

Kalbėdamasis su transliuotoju, „Malca-Amit“ advokatas nurodė, kad bendrovė svarsto galimybę apskųsti S.Moussą dėl „šmeižiančių kaltinimų“, tvirtindamas, jog yra dokumentas, įrodantis, kad prekiautojas deimantais iš tiesų atsiėmė savo brangakmenį 2008 metų balandžio 29 dieną.

RTS nurodė gavęs to dokumento kopiją, kurioje brūkšninis kodas ir kontrakto numeris atitinka esančius sutartyje, kurią S.Moussa laiko vieno Šveicarijos banko saugykloje.

Tačiau tų dokumentų datos skiriasi 13 dienų, o S.Moussa tvirtina, jog bendrovės pateikta sutartis yra „nevykusi klastotė“.

Padėtis tapo dar mįslingesnė, kai RTS atkreipė dėmesį į 2013 metų sausio 22 dieną išsiųstą elektroninį laišką, kuriame „Malca-Amit“ ankstesnis vadovas rašo, jog S.Moussa gali apžiūrėti savo deimantą bendrovės saugykloje darbo valandomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.