Argentiniečiai neskuba iš Brazilijos grįžti namo

Argentinos futbolo rinktinės aistruolių per pasaulio čempionatą Brazilijoje buvo kone daugiausia – juk ekipa pasiekė finalą. Tačiau pirmenybių šeimininkai stebisi matydami, kad svečiai nė nesiruošia sugrįžti.

Dešimtys tūkstančių futbolo gerbėjų iš Argentinos net ir pasibaigus čempionatui grįžti namo kol kas nė negalvoja, nors pinigų beveik neturi ir naktis leidžia Rio de Žaneiro parkuose bei paplūdimyje.<br>AP nuotr.
Dešimtys tūkstančių futbolo gerbėjų iš Argentinos net ir pasibaigus čempionatui grįžti namo kol kas nė negalvoja, nors pinigų beveik neturi ir naktis leidžia Rio de Žaneiro parkuose bei paplūdimyje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 26, 2014, 11:08 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:29 PM

Lucas Bazanas Pontoni karštligiškai ieškojo keliasdešimties centų savo kišenėse, norėdamas nusipirkti sriubos iš gatvės virtuvės Rio de Žaneiro centre, rašo „Lietuvos rytas“.

Tiek, kiek reikia, nerado, bet padėjo pažįstamas.

L.B.Pontoni, vienas iš 160 tūkst. argentiniečių, suplūdusių į Braziliją palaikyti savo šalies futbolininkų, nėra tipiškas turtingas turistas iš užsienio.

Atvykėliai Brazilijoje per mėnesį paliko maždaug 3 mlrd. JAV dolerių.

23 metų aktorius pinigų neturi. Tačiau namo, praėjus jau dviem savaitėms po finalo, kuriame Argentina pralaimėjo Vokietijai, grįžti irgi neskuba.

Brazilija yra nuostabi, noriu čia pasilikti, – teigia L.B.Pontoni, kuris valgo gatvėje ir pragyvena iš atsitiktinio uždarbio. – Galbūt čia būsiu kelias savaites, galbūt kelis mėnesius, gal dar ilgiau. Pažiūrėsiu, kur mane gyvenimas nuves.“

Užsidirba iš suvenyrų

Vietos žiniasklaida skelbia, kad Brazilijoje iki šiol pasilikę dešimtys tūkstančių argentiniečių.

Daugelis jų jauni, dar nesulaukę 30 metų, o du trečdaliai svečių – vyrai.

Tiesa, pati Brazilijos federalinė policija netgi nėra tiksliai nustačiusi, kiek Argentinos piliečių atvyko į šalį per čempionatą ir dar negrįžo namo.

Bet pareigūnai jau tyliai skambina pavojaus varpais – nuogąstaujama, kiek valstybės ekonomikai kainuos tūkstančiai užsieniečių, kurie užplūdo socialinius centrus, valdžios šiaip jau skirtus skurstantiems brazilams. Pastarųjų juk daugybė.

Argentiniečiai Rio de Žaneire ar San Paule taip pat užsidirba nelegaliai pardavinėdami suvenyrus ir šmirinėdami judriose sankryžose su prašymais sušelpti keliais centais.

Pas kaimynus daugiau pinigų

Nors Brazilijos ekonomika pastaraisiais metais auga lėčiau nei anksčiau, situacija šalyje kur kas geresnė nei krizės purtomoje Argentinoje.

Čia ūkis nuosekliai smunka ir siautėja milžiniška infliacija.

Prezidentė Cristina Fernandez de Kirchner šią savaitę buvo priversta neigti pranešimus, kad šalis atsidūrusi ant bankroto ribos.

Rio de Žaneiro turizmo agentūros vadovas Antonio Pedro Figueira de Mello pripažįsta: čempionato metu tarnybos ties 1,26 tūkst. kilometrų ilgio siena su Argentina dirbo pernelyg atsipalaidavusios.

„Mus nustebino toks argentiniečių antplūdis, – teigia brazilas. – Bet kur kitur pasaulyje žmonės turi pranešti, kur vyksta, kiek ten užtruks, kiek su savimi turi pinigų ir ar yra pasirūpinę sveikatos draudimu. Čia tokie klausimai nebuvo užduoti.“

Argentiniečiams, vykstantiems į Braziliją, nereikia nei vizos, nei netgi paso. Užtenka tiesiog tapatybės kortelės.

Į gimtinę grįžti nežada

A.P.F.de Mello apie problemą su žurnalistais kalbėjosi Rio de Žaneiro sambadrome – šis karnavalo simbolis per futbolo čempionatą buvo paverstas palapinių stovykla išskirtinai argentiniečiams.

Stovykla praėjusią savaitę buvo uždaryta, o paskutiniai svečiai išvaryti.

Į sambadromą atvykę Argentinos diplomatai bandė padėti pinigus išleidusiems arba dokumentus pametusiems žmonėms grįžti namo, bet, kaip skelbiama, daugelis pagalbos tiesiog atsisakė.

Iš Argentinos atvykę dykinėtojai dažniausiai mūvi apskurusias trumpikes ir gumines šlepetes. Jie maudosi lauko dušuose paplūdimyje, o kartais ir viešuose fontanuose.

Šiltų drabužių Rio de Žaneire nereikia, nes temperatūra siekia 28 laipsnius.

Argentiniečiai, tiesa, nėra vieninteliai užsieniečiai, užsigeidę pasilikti Brazilijoje.

Praėjusią savaitę prieglobsčio šalyje pasiprašė keli šimtai futbolo aistruolių iš Afrikos valstybės Ganos.

Jų nedaug, tad Brazilijos pareigūnams sukontroliuoti afrikiečius bus nesunku.

Su argentiniečiais, kuriems vizų kelionei į kaimyninę šalį nereikėjo, viskas ne taip paprasta. Antai L.B.Pontoni ir maždaug 10 jo tautiečių, išvaryti iš sambadromo, persikraustė į gretimą parką. Čia jie rūšiuoja suvenyrus ir ruošiasi naujam paplūdimių šturmui.

„Nemanau, kad grįšiu, – sakė 25 metų Martinas Sichero, L.B.Pontoni bičiulis. – Atvykau į pasaulio čempionatą, tačiau dabar manau, kad pasiliksiu visam laikui.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kokias pratybas šiemet rengs Lietuvos kariuomenė?