Žurnalistas parodė, ką reiškia būti žydu Paryžiuje

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 17, 2015, 11:58 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 11:55 PM

Pastaruoju metu vis dažniau prabylama apie sustiprėjusį antisemitizmą Europoje. Norėdamas įsitikinti, ar Paryžiaus gatvės yra saugios žydams, vienas žurnalistas užsidėjo jarmulką ir, vaikščiodamas po įvairius miesto rajonus, filmavo žmonių reakciją, rašo „Daily Mail“.

Žydų naujienų agentūroje NRG dirbantis reporteris Zvika Kleinas valandų valandas vaikščiojo Paryžiaus gatvėmis ant pakaušio užsidėjęs religinę kepurėlę – jarmulką.

Vaizdo įraše užfiksuota, kaip vyras užgauliojamas ir įžeidinėjamas. Praeiviai ant jo spjaudo, vienas netgi pavadino šunimi.

Tokį Z.Kleino eksperimentą įkvėpė neseniai interneto svetainėje „YouTube“ paviešintas vaizdo įrašas, kuriame moteris 10 val. vaikščiodama Niujorko gatvėmis iš praeivių išgirsta seksistinių replikų ir sulaukia priekabių.

Po išpuolio košerinio maisto parduotuvėje Paryžiuje praėjusį mėnesį, kai buvo nužudyti 4 žydai, tokį eksperimentą pakartoti sugalvojo ir žurnalistas Z.Kleinas. Jis norėjo užfiksuoti, ką reiškia būti žydu Paryžiuje.

Svetainėje „YouTube“ dalydamasis potyriais vyras rašė: „Sveiki atvykę į 2015-ųjų Paryžių, kur kiekvienoje gatvėje, kurioje yra žydų institucija, vaikšto kareiviai, o vyrai – su skaromis, moterys – su šydais ir kalba arabiškai ant kiekvieno kampo.“

Paryžiaus gatvėmis vaikštinėjantį žurnalistą visur slapta lydėjo apsauginis, o kamera buvo įtaisyta priešais einančio fotografo kuprinėje. Z.Kleinas pasivaikščiojo po žydų rajonus, aplink Eiffelio bokštą ir tada ėjo į musulmonų gyvenamus rajonus.

Jis pasakojo, kad turistinėse vietose į jį reaguota ramiai, tačiau kuo toliau nuo jų ėjo, tuo daugiau sulaukė neapykantos pilnų žvilgsnių, replikų ir priešiškos kūno kalbos.

Jam einant buvo šaukiama „tegyvuoja Palestina“, į jį badyta pirštais. Žurnalistas pasakoja, kad jį ypač sukrėtė vieno berniuko reakcija. „Ką jis veikia šiame rajone? Negi jis nežino, kad bus nužudytas?“ – motinos klausė vaikas.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.