Rūgšties ataką patyrusi indė moko dažytis ir siunčia žinią

Moteris siekia, kad pardavinėti pavojingą rūgštį lyg kasdienę prekę būtų galutinai uždrausta.<br>„Youtube“ nuotr.
Moteris siekia, kad pardavinėti pavojingą rūgštį lyg kasdienę prekę būtų galutinai uždrausta.<br>„Youtube“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 12, 2015, 2:22 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 5:14 AM

Tinklalapyje „Youtube“ galima išvysti galybes vaizdo įrašų, kuriuose grožio guru iš įvairiausių pasaulio kampelių moko merginas įvairiausių makiažo technikų ir įmantrybių, padedančių paslėpti savo trūkumus ir atrodyti nepriekaištingai. Bet viena mergina ne tik dalija patarimus. Ji vaizdo įrašuose siunčia pasauliui svarbią žinią.

Viename vaizdo įraše Reshma Quereshi rodo, kaip užsitepti lūpų dažus, kad jis atrodytų tobulai.

„Raudonų lūpų dažų jūs lengvai rasite parduotuvėje, kaip ir koncentruotos rūgšties. Dėl šios priežasties kiekvieną dieną vis kita mergina tampa išpuolio sieros rūgštimi auka“, – vaizdo įrašo pabaigoje pasako mergina.

Ji kviečia žmones suvienyti jėgas ir pasirašyti peticiją, kad atvira prekyba sieros rūgštimi būtų uždrausta.

2014 metais R.Quereshi sieros rūgštimi apipylė sesers vyras.  17-metės merginos veidas buvo neatpažįstamai subjaurotas ir jai buvo reikalinga brangi plastinė operacija, rašo „people.com“.

„Mano užpuolikai šiandien vaikšto laisvi, o aš gyvenimo keliu turiu eiti be veido“, – pasakojo ji.

R.Quereshi, jos sesuo ir du jų draugai praėjusiais metais lankė Šiaurės Indijos miestą. Būtent tada atitolęs sesers vyras pasitelkė į pagalbą dar du vyriškius ir užpuolė moteris.

„Mano sesuo sušuko: „Reshma, bėk!“, bet nespėjau nieko padaryti, kai du jo draugai prispaudė mane prie žemės, laikė už rankų ir ant mano veido pylė sieros rūgštį“, – šiurpiais prisiminimais dalijosi mergina.

Nesulaukusi valstybės paramos operacijai apmokėti, R.Quereshi kreipėsi į organizaciją „Make Love Not Scars“. Ši organizacija remia išpuolių rūgštimi aukas ir siekia galutinai užkirsti kelią tokiems incidentams.

Organizacija padėjo merginai surinkti pinigus operacijai. Dabar R.Quereshi ragina žmones sukilti ir pasirašyti peticiją, kad būtų uždrausta pavojingą rūgštį Indijoje pardavinėti lyg kasdienę prekę.

„Make Love Not Scars“ įkūrėja Ria Sharma sakė, kad mintis, jog išpuolio rūgštimi auka gali dalyti grožio patarimus, „neskamba, kaip normalus dalykas“.

„Tad nusprendėme, kad toks vaizdo įrašas galėtų pasiekti žmonių širdis ir leisti jiems pajusti, kad šios aukos yra visiškai normalios“, – kalbėjo ji.

„Pasitelkdami tokią paviršutinišką temą kaip makiažas, norėjome sukurti kontrastą ir paliesti sunkią problemą. Drauge siekiame panaikinti vyraujančią socialinę stigmą, kuri Indijoje kamuoja šių nusikaltimų aukas“, – tęsė R.Sharma.

Organizacijos tinklalapyje paskelbtame atvirame laiške Indijos ministrui pirmininkui rašoma, kad „išpuolių rūgštimi skaičius nuo 2012 iki 2014 metų išaugo net 250 proc.“

2013 metais Indijos aukščiausiasis teismas išleido įsakymą, kuris turi kontroliuoti šių chemikalų pardavimą. Nepaisant to, įsigyti tokių pavojingų medžiagų kaip sieros rūgštis, vandenilio chlorido rūgštis ir azoto rūgštis vis dar gana lengva.

„Wall Street Journal“ skelbė, kad Indijos aukščiausiasis teismas uždraudė parduoti rūgštis asmenims iki 18 metų, jas parduoti  „visiškai uždrausta, nebent pardavėjas išsaugo įrašą apie medžiagos pardavimą“.

Vis dėlto, kaip vaizdo įrašuose teigia R.Quereshi, kiekvieną dieną kokia nors mergina tampa išpuolio rūgštimi auka.

„Reikia užkirsti kelią šiems šiurpiems nusikaltimams“, – sakė R.Sharma.

„Grožis nėra fizinė išvaizda, grožis slypi vidinėje stiprybėje“, – kitas aukas drąsino R.Quereshi.

Išpuolių sieros rūgštimi pasitaiko ne tik tolimoje Indijoje, jų neišvengta ir Lietuvoje. 2011 metais Kriukų (Joniškio r.) kaime Ivanas Mandziukas įpykęs šliūkštelėjo rūgšties į savo sutuoktinės veidą.  Sieros rūgšties ant nugaros ir rankų užtiško ir netoli motinos sėdėjusiam sūnui Mindaugui Mandziukui.

Tais pačiais metais Kaune 29-erių Eglei Vosyliūtei sieros rūgštimi buvo nudegintas veidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.