Zimbabvėje mokiniai iš pusryčių dribsnių gamina alų

Vienose mokyklose neleidžiama pardavinėti gazuotų gėrimų ir saldumynų, o Zimbabvėje teko uždrausti pusryčių dribsnius ir avižas, nes mokiniai sugalvojo iš jų gaminti alų, rašo „The Guardian“.

Mokiniai sumaišydavo pusryčių dribsnius su ruduoju cukrumi bei mielėmis ir palikdavo mišinį fermentuotis saulėje.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Mokiniai sumaišydavo pusryčių dribsnius su ruduoju cukrumi bei mielėmis ir palikdavo mišinį fermentuotis saulėje.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 12, 2015, 2:16 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 5:14 AM

Mažiausiai trys mokyklos pietinėje šalies dalyje perspėjo tėvus, kad avižos ir dribsniai, pagaminti iš javų, bus konfiskuoti iš jų vaikų.

„Mokiniai sumaišo pusryčių dribsnius su ruduoju cukrumi ir mielėmis, palieka mišinį fermentuotis saulėje ir taip pagamina alkoholio mišinį, kurį  geria čia pat mokykloje“, – rašė vietos žiniasklaida.

Bulavajo miesto mokyklos atstovas išsiuntinėjo mokinių tėvams žinutes, kad dribsniai „Morvite“ ir avižinių dribsnių košė mokykloje bus uždrausti.

„Mes gavome žinutes, patariančias nepirkti „Morvite“ dribsnių. Kai pasidomėjome kodėl, sužinojome, kad sausus pusryčius mokiniai fermentuoja į alkoholį“, – sakė vieno mokinio tėvas.

Chemikas Michaelis Dube pasakojo, kad neteisėtas alaus gaminimas gali būti labai pavojingas.

„Didžiausią pavojų kelia tai, kad neįmanoma kontroliuoti alkoholio kiekio, – sakė vyras. – Jų gaminamas alus gali būti labai stiprus, o tai – pavojinga.“

Alkoholį vartojantys nepilnamečiai – vis didėjantis Zimbabvės rūpestis. Praėjusį mėnesį policija Bulavajo mieste suėmė 224 mokinius, kurių amžius nuo 13 metų. Visi jie dalyvavo vakarėlyje, kuriame buvo vartojamas pačių pasigamintas alkoholis.

„Vakarėliuose vaikai piktnaudžiauja alkoholiu ir narkotikais. O mokiniai, kurių tėvai yra išvykę, dažnai kelia audringus pobūvius“, – teigė vietos žiniasklaida.

Parengė Karolina Bobinaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.