Irane nuteistiesiems kalėjimas pakeičiamas knygų skaitymu

Irane teisėjas nusikaltėliams skiria netikėtą bausmę: vietoj laiko, kuris turėtų būti praleistas įkalinimo įstaigoje, nusikaltę asmenys privalo pirkti ir skaityti knygas, praneša BBC.

Nuteistieji turi nusipirkti ir perskaityti penkias knygas, o vėliau parašyti jų apžvalgas, kurias įteikia teisėjui.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Nuteistieji turi nusipirkti ir perskaityti penkias knygas, o vėliau parašyti jų apžvalgas, kurias įteikia teisėjui.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 16, 2015, 7:57 PM, atnaujinta Oct 15, 2017, 11:48 AM

Teisėjas Qasemas Naqizadeh, kuris vadovauja teismui šiaurės rytuose esančiame Gonbad-e Kavus mieste, naudoja alternatyvias bausmes norėdamas išvengti, kaip pats sako, negrįžtamo fizinio ir psichologinio poveikio nuteistiesiems ir jų šeimoms, kurį gali sukelti laikas, praleistas kalėjime.

Nuteistieji turi nusipirkti ir perskaityti penkias knygas, o vėliau parašyti jų apžvalgas, kurias įteikia teisėjui. Vėliau knygos aukojamos vietiniam kalėjimui. Tokia bausmė yra tiek dvasinė, tiek edukacinė – nusikaltėliai taip pat turi perskaityti pranašo Mahometo pamokymų rinkinį – Hadisus.

Neseniai priimti nauji įstatymai leidžia teisėjams nuspręsti ir skirti alternatyvias bausmes nusikaltėliams. Teisėjas Q.Naqizadeh tokias bausmes skiria menkus nusikaltimus padariusiems asmenims, paaugliams ir asmenims, kurie anksčiau teisti ar nusižengę nebuvo. Nusikaltėliai gauna tekstų sąrašą iš kurio turi išsirinkti sau tinkamas knygas.

„Specialiai sudarytas knygų sąrašas buvo surinktas taip, kad kiekvienas nusikaltėlis galėtų išsirinkti kažką sau tinkamo, nepaisant literatūros lygio, žinių ar amžiaus, – paaiškino teisėjas. – Sąraše yra knygų, parašytų labai paprastu stiliumi, taip pat kaip ir sudėtingos mokslinės literatūros.“

Alternatyvios bausmės turėjo ir teigiamą šalutinį poveikį. Kaliniai, kurie gauna paaukotas knygas, tarpusavyje pradėjo rečiau muštis.

Parengė Karolina Bobinaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.