Po 67 metų moteris grąžino vaikystėje pasiskolintą knygą

Paslaptinga Naujosios Zelandijos gyventoja pagaliau į biblioteką grąžino knygą, kurią pasiskolino 1948 metais. Nors knygos grąžinimo terminas buvo viršytas net 67 metus ir tai moteriai turėjo brangiai kainuoti, jai didžiulės baudos pavyko išvengti, rašo „The Guardian“.

Naujosios Zelandijos gyventoja į biblioteką gražino knygą, kurią pasiskolino prieš 67 metus.<br>„123rf“ asociotyvioji nuotr.
Naujosios Zelandijos gyventoja į biblioteką gražino knygą, kurią pasiskolino prieš 67 metus.<br>„123rf“ asociotyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2016, 6:16 PM, atnaujinta May 27, 2017, 3:45 AM

Dar būdama maža mergaite, ji iš Oklando bibliotekos pasiskolino knygą “Maorių žemių mitai ir legendos“ („Myths and Legends of Maoriland“)

Ketvirtadienį vieną bibliotekos darbuotoją nustebino moteris, kuri sumanė grąžinti būtent šią knygą. Moteris teiravosi, kiek jai kainuos sumokėti už tai, kad knygą grąžino net 24 605 dienomis vėliau nei buvo leista.

„Ji man sakė, kad pasiskolino knygą, kai buvo dar vaikas, ir jau ilgus metus ketino ją grąžinti, – pasakojo Oklando bibliotekininkė Zoe Cornelius.

„Ji atrodė šiek tiek susigėdusi. Aš nudžiugau išgirdusi, kad moteris per visus tuos dešimtmečius ne kartą skaitė ir mėgavosi ta knyga, – tęsė bibliotekininkė. – Džiaugiausi, kad knyga visą šį laiką buvo geruose namuose ir su ja buvo elgiamasi su meile.“

Pasak Z.Cornelius, knygą grąžinusiai moteriai nereikės mokėti baudos, nes ją pasiskolino, kai buvo dar vaikas, o šie bibliotekai neprivalo mokėti delspinigių.

Jei moteris būtų buvusi pilnametė, šiuolaikiniu kursu jai būtų tekę sumokėti po vieną Naujosios Zelandijos dolerį už kiekvieną dieną, kai buvo vėluota grąžinimo terminas. Iš viso sumokėti būtų tekę net 24,6 tūkst. Naujosios Zelandijos dolerių (15,8 tūkst. eurų).

Šiuo metu Oklando bibliotekoje yra trys „Maorių žemių mitai ir legendos“ knygos kopijos, tačiau nė vienos iš jų negalima išsinešti už bibliotekos ribų. Šiuo metu netikėtai į biblioteką grįžusi knyga yra apžiūrima, kad įvertinti jos būklę, nors Oklando bibliotekos ypatingųjų kolekcijų skyrius tikino, kad knyga greičiausiai nėra verta išskirtinės pinigų sumos.

Spausdinimo metu „Maorių žemių mitai ir legendos“ buvo populiari knyga ir vis dar iki šių dienų šią knygą galima užsisakyti internetu, maždaug už 20 Naujosios Zelandijos dolerių (apie 12 eurų). Bibliotekininkė Z.Cornelius užsiminė, kad grąžintoji knyga greičiausiai bus laikoma bibliotekos ypatingųjų kolekcijų skyriuje.

Nuo tos akimirkos, kai žiniasklaidoje buvo paviešinta ši istorija, daugybė žmonių klausė Oklando bibliotekos darbuotojų, ar ir jiems bus galima grąžinti labai ilgą laiką užlaikytas knygas nemokant baudos.

Moteris Oklando bibliotekai neatskleidė savo vardo ir – deja – šios informacijos neįmanoma sužinoti kitais būdais, nes bibliotekos įrašai iš penktojo dešimtmečio nebeegzistuoja. Paslaptingoji skolininkė bibliotekininkei Z.Cornelius pasakė, kad pati gyvena už Oklando, bet atvyko į miestą, kad aplankytų šeimą ir grąžintų knygą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.