Kovoje su Naujosios Zelandijos vandalais – belaidis internetas

Naujoji Zelandija surado netikėtą būdą kovoti su vandalizmu ir problemas keliančiais asocialiais jaunuoliais. Raitihio miesto biblioteka nusprendė nuo šiol naktimis išjungti belaidį internetą, kad prie pastato nustotų rinktis nemokama paslauga besinaudojantys jauni chuliganai, rašo „NZ Herald“.

Naujosios Zelandijos Raitihio miesto biblioteka naktimis pradėjo išjunginėti belaidį internetą, kad aplink pastatą nesirinktų jauni vandalai.<br>„123rf“ asociotyvioji nuotr.
Naujosios Zelandijos Raitihio miesto biblioteka naktimis pradėjo išjunginėti belaidį internetą, kad aplink pastatą nesirinktų jauni vandalai.<br>„123rf“ asociotyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2016, 9:40 PM, atnaujinta May 26, 2017, 5:11 PM

Manoma, kad nemokamas bibliotekos „WiFi“ signalas galėjo prisidėti prie augančio vandalizmo apylinkėse, o Raitihio skatinamojo labdaros fondo vadovas Geoffas Andersonas buvo įsitikinęs, kad jaunuoliai nustotų rinktis vienoje vietoje, jei belaidis internetas būtų įvestas visoje gatvėje.

„Visados galima matyti, kaip jaunuoliai naktimis renkasi prie bibliotekos, – tvirtino G.Andersonas. – Kai jie baigia naršyti internetą, jie pradeda nuobodžiauti ir ieškoti kitos veiklos.“

„Planas įvesti „WiFi“ visoje gatvėje padėtų, nes tai reikštų, kad jaunimas nesirinktų tik vienoje vietoje, o išsisklaidytų po visą miestą“, – paaiškino labdaros fondo vadovas.

Vandalizmo atvejų skaičius Raitihyje nuo metų pradžios pradėjo augti. Buvo sudaužyti bendruomenės baseino ir tarybos biuro langai, visur išrauti augalai ir sienos išpaišytos grafičiu. Taip pat nežinomas asmuo išsituštino ant tarybos biuro galinio išėjimo laiptų.

Reaguodama į policijos patarimus dėl situacijos, Ruapehu rajono taryba nuo balandžio 20 dienos naktimis pradėjo išjunginėti belaidį internetą, kad būtų sumažinti vandalizmo atvejai ir „kitoks asocialus elgesys“.

Gaujos ir smurtas

„Be vandalizmo, Raitihio tarybos nariai taip pat pastebėjo, kad padaugėjo smurto atvejų, o tai labai verčia nerimauti“, – atskleidė Ruapehu rajono tarybos politikos ir planavimo grupės vadybininkė Pauline Welch.

„Taryba taip pat svarsto įrengti filmavimo kameras, kurios itin efektyviai padėjo kovoti su tokio pobūdžio nusikaltimais ir atpažinti kaltininkus Taumarunujuje ir Ohakūnėje“, – tęsė P.Welch.

Belaidis internetas buvo įdiegtas jau kelerius pastaruosius metus, todėl nėra iki galo aišku, kodėl vandalizmas tik pastaruoju metu tapo didele problema.

Neseniai vykusiame posėdyje Ruapehu rajono meras Donas Cameronas tikino tarybos narius, kad į vietovę iš Vanganujaus galėjo atvykti gaujų nariai, kurie bandė užverbuoti jaunus žmones.

P.Welch gailėjosi dėl to, ką reikėjo daryti kovoje su vandalizmu, nes belaidžio interneto išjungimas paveikė visus bendruomenės narius bei keliautojus ir turistus.

„Galų gale tai yra visos bendruomenės problema ir prireiks visų žmonių pastangų, kad ją išspręstume“, – pareiškė P.Welch.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.