Islandai baiminasi netyčia pamilti savo giminaičius

Mažytė islandų tauta išmoko spręsti keistą problemą. Šalies gyventojų giminystės ryšius kaupianti duomenų bazė padeda apsisaugoti nuo to, kad romantiškų santykių žmonės neužmegztų su giminaičiais.

Poros ieškantys islandai pirmiausia tikrina giminystės ryšius „Islandų knygoje“.<br>„123rf“ nuotr.
Poros ieškantys islandai pirmiausia tikrina giminystės ryšius „Islandų knygoje“.<br>„123rf“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-27 16:26, atnaujinta 2017-05-10 02:31

Programoje „Islandų knyga“ saugomi 720 tūkstančių gyvų ir mirusių šalies gyventojų genealoginiai medžiai.

Antai kai Konradas Theodorssonas susipažino su viena islande, jam kilo įtarimas, kodėl ji „Facebook“ bičiuliaujasi su jo motina, močiute ir močiutės seserimi.

Panaršęs „Islandų knygoje“ jis išsiaiškino, kad su moterimi jie dalijasi vienu proproseneliu.

„Nusprendėme apie tai niekada nebekalbėti ir stengtis vengti vienas kito per kitą giminės susitikimą“, – juokėsi islandas.

Vos 330 tūkst. gyventojų turinčioje šalyje išsiaiškinti giminystės ryšius ypač sunku, nes pavardės nekeliauja iš kartos į kartą, bet yra sukuriamos iš tėvo vardo: sūnums pridedama priesaga „son“, o dukroms – „dottir“.

Todėl į pasimatymus vaikštantys jaunuoliai jau įprato galimus partnerius patikrinti „Islandų knygoje“.

„Kai ką nors susitinku mieste, draugės manęs klausia: „Ar ieškojai jo internete?“ Dabar visi tai daro“, – tikino 23 metų Reikjavike gyvenanti studentė Jona Holmgeirsdottir.

O prieš keletą metų entuziastai net sukūrė programėlę, kurią turintys žmonės gali suglausti savo mobiliuosius telefonus ir sužinoti savo giminystės ryšius.

Gėlių parduotuvės savininkė Katrin Huld Bjarnadottir apgailestavo, kad jos jaunystės laikais tokios duomenų bazės nebuvo.

„Man vienąkart taip irgi nutiko. Tada nebuvo nei interneto, nei socialinių tinklų. Tą pačią dieną išsiaiškinome, kad mano ir jo seneliai yra brolis ir sesuo“, – prisiminė islandė.

Panašiai sutriko ir Reikjaviko diskotekoje 1992 metais su Hrannaru Hrannarssonu susipažinusi Margret Sigurjonsdottir. Merginos giminaitis vėliau atskleidė, kad jos ir mylimojo proproseneliai buvo giminės.

„Aš verkiau, nes maniau, kad mums reikės skirtis“, – pasakojo M.Sigurjonsdottir, tačiau džiaugėsi, kad taip galiausiai nenutiko. Pora vėliau susituokė ir susilaukė trijų sveikų vaikų.

K.Theodorssonas su moterimis susitikinėjo ir prieš „Islandų knygos“ sukeltą revoliuciją, bet, jo nuomone, ši duomenų bazė pakeitė žmonių įpročius.

„Anksčiau maniau, kad netyčia į pasimatymą nueiti su savo pussesere yra neįtikėtina. Tačiau kai tai nutiko ir man, nebesijuokiu“, – pripažino islandas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.