Japonai baiminasi: nepraustaburnis R. Duterte susitiks su imperatoriumi

Protokolo griežtai besilaikanti

Prieštaringai vertinamas Filipinių prezidentas R.Duterte lankosi Japonijoje.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Prieštaringai vertinamas Filipinių prezidentas R.Duterte lankosi Japonijoje.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2016, 10:43 AM, atnaujinta May 10, 2017, 3:11 AM

R.Duterte, kuris yra pagarsėjęs įpročiu svaidytis aštriomis, įžeidžiančiomis replikomis pasaulio lyderių atžvilgiu, pirmą kartą su vizitu atvyko į Japoniją, kurios įvaizdis pasaulyje ypač siejasi su mandagiu elgesiu ir griežtu protokolo laikymusi.

Japonijoje susirūpinimas dėl R.Duterte elgesio kilo pasirodžius vienam vaizdo įrašui, kuriame parodyta, kaip jis praėjusią savaitę savo vizito Kinijoje metu susitiko su šios šalies prezidentu Xi Jinpingu kramtydamas gumą. Japonijoje toks elgesys laikomas nepriimtinu.

Be to, minėto susitikimo metu jis stovėjo susikišęs rankas į kišenes, o tai yra dar vienas protokolo pažeidimas.

Į Japoniją atvykęs antradienį R.Duterte kol kas sugebėjo išvengti didesnių bėdų, nors ir nesusilaikė nepaleidęs įžeidžiamų replikų Vašingtonui. Tačiau jo susitikimas su premjeru Shinzo Abe trečiadienį praėjo sklandžiai.

Ketvirtadienį, vizitui artėjant į pabaigą, aštriais pareiškimais pagarsėjęs lyderis, kuris vykdo prieštaringai vertinamą brutalią ir mirtį nešančią kovą su nusikalstamumu, susitiks su 82 metų imperatoriumi Akihito.

Kai kurie japonai nerimauja, kad R.Duterte gali įžeisti šį itin gerbiamą asmenį.

Japonijoje imperatoriai praeityje buvo garbinami kaip žemėje gyvenantys pusdieviai, o sostas tebėra itin gerbiamas ir dabar, nors po Antrojo pasaulinio karo jis ir prarado savo mistišką ir neva dievišką statusą.

Japonai, susitikdami su imperatoriumi, jam nusilenkia, o užsieniečiai yra įpratę paspausti jam ranką.

„Kodėl laikėte savo rankas kišenėse ir kramtėte gumą prie prezidento Xi Jinpingo?“, – klausė buvęs diplomatas Kunihiko Miyake straipsnyje, kurį ketvirtadienį publikavo konservatyvusis dienraštis „Sankei Shimbun“.

„Kai kurie tai vertina kaip paprastą nemandagumą, tačiau aš įtariu, kad tai yra ir jo vaidyba“, – pridūrė jis. K.Miyake pastebėjo, kad R.Duterte užaugo geroje šeimoje: jo tėvas buvo advokatas, o motina – mokytoja. Pats prezidentas yra dirbęs prokuroru.

Buvęs Japonijos gynybos ministras Itsunori Onodera sekmadienį kanalui „Fuji TV“ sakė, kad R.Duterte elgesys per susitikimą su Akihito gali netgi lemti tolesnius dvišalius santykius.

„Tikiuosi, kad Filipinų pusė jam apie tai primins“, – sakė I.Onodera.

Socialinių tinklų vartotojai taip pat išreiškė susirūpinimą.

„Ar viskas bus gerai?, – nerimavo vienas „Twiter“ vartotojas. – Tikiuosi, jis nekramtys gumos kaip Kinijoje.“

„Duterte, prašau, elkitės gerai bent būdamas su imperatoriumi“, – rašoma kitame „Twitter“ pranešime.

Tačiau Seiichi Igarashi, Čibos universiteto tarptautinės politikos docentas, mano, kad R.Duterte neturėtų elgtis nemandagiai.

„Sunku nuspėti, ką jis pasakys, tačiau jis teigia, kad palaiko Japoniją ir dar nėra pareiškęs nieko priešiško Japonijai“, – naujienų agentūrai AFP sakė S.Igarashi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.