Tarp pavojingiausiomis paskelbtų šalių – ir kelios turistų pamėgtos kryptys

Sirija, Afganistanas, Jemenas ir Malis – pačios pavojingiausios pasaulio šalys. Taip teigia naują kelionės rizikos žemėlapį pristatę medikai ir saugumo specialistai, vienijami organizacijos „International SOS and Control Risks“.

72 proc. žmonių tiki, kad per pastaruosius metus pavojus keliautojams išaugo.<br>„International SOS and Control Risks“ žemėlapis
72 proc. žmonių tiki, kad per pastaruosius metus pavojus keliautojams išaugo.<br>„International SOS and Control Risks“ žemėlapis
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2016, 3:44 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 10:20 AM

2017 metams skirtu žemėlapiu siekiama įspėti keliautojus, vykstančius į įvairias pasaulio valstybes, ir paskatinti verslo įmones įvertinti kylančią riziką.

Be minėtų karo talžomų regionų pavojus kyla ir keliaujantiems į kai kurias Meksikos, Kolumbijos, Pakistano, Ukrainos ir Egipto dalis.

O saugiausiomis šalimis pripažintos Norvegija, Suomija, Švedija ir Islandija.

Kelionių saugumo žemėlapyje valstybės yra pažymėtos viena iš penkių spalvų. Žaliose šalyse pavojus yra nereikšmingas. Čia žemas nusikalstamumas, nėra politinio smurto ir pilietinio pasipriešinimo, nepaplitęs priekabiavimas prie svetimšalių, puikiai veikia saugumo, nepaprastųjų situacijų ir transporto paslaugos, infrastruktūra yra geros būklės.

Geltono pavojaus lygio šalyse, tarp kurių atsiduria Lietuva, Baltijos šalys ir dauguma Europos šalių, rizika keliautojams yra laikoma žema. Nusikalstamumas čia žemas, o politinis smurtas ar pilietinis pasipriešinimas retai pasitaiko. Net jeigu teroro organizacijos ir turi tam tikras galimybes veikti, išpuoliai įvyksta retai, saugumo ir nepaprastųjų situacijų tarnybos veikia gerai, o pramonės ir transporto sutrikimai – reti.

Oranžinio – vidutinio – pavojaus lygio šalyse periodiškai vyksta politiniai neramumai, smurtiniai protestai, sukilimai ar teroro aktai. Svetimšaliai rizikuoja patekti į etninį ar rasinį konfliktą ar nukentėti dėl nusikalstamumo. Saugumo ir nepaprastųjų situacijų tarnybų efektyvumas įvairus, o sutrikimai gali sutrukdyti kelionėms.

Aukšto pavojaus lygio šalyse, pažymėtose raudona spalva, dažnai vyksta protestai, kurie kartais yra smurtiniai, gali būti nukreipti prieš užsieniečius ar jiems pakenkit. Teisėsaugos ir valdymo infrastruktūra, teisės ir saugumo tarnybų galios ribotos. Smurtas, etniniai ar rasiniai konfliktai yra dažni ir gali būti nukreipti prieš atvykėlius. Kai kurios šalies dalys yra neprieinamos arba netinkamos keliautojams.

Ypatingai aukšto pavojaus lygio, pažymėto tamsiai raudona spalva, vyriausybės kontrolė ir teisės viršenybė kai kuriuose dideliuose regionuose yra minimali arba iš viso neegzistuojanti. Vyriausybės ir transporto tarnybos beveik neveikia. Didelės šalies dalys yra neprieinamos turistams.

Šiemet teroro išpuoliai ir Zikos viruso paplitimas trukdė kelionėms, o 72 proc. žmonių tiki, kad per pastaruosius metus pavojus keliautojams išaugo.

57 proc. žmonių, apklaustų „Ipsos Mori“, tiki, kad kitąmet pavojaus lygis pasaulyje dar augs. Dažniausios keliautojų baimės – teroro aktai ir pilietiniai neramumai.

Tačiau iš tiesų didžiausią grėsmę turistams ir toliau kelia smulkūs nusikaltimai ir transporto saugumo spragos, o teroras yra tik antrinė grėsmė.

„International SOS and Control Risks“ pristatytame žemėlapyje šalių saugumas buvo nustatytas įvertinant vyriausybės kontrolės pajėgumą ir keliamą pavojų atvykėliams.

Pavojingiausios pasaulio valstybės – Sirija, Afganistanas, Jemenas, Libija, Darfuras, Somalis, Pietų Sudanas ir rytiniai Malio regionai.

Europoje, JAV, Kanadoje ir Australijos nustatytas žemas pavojaus lygis, tačiau kai kurios turistų pamėgtos zonos taip pat kelia pavojų.

Aukštas pavojaus lygis nustatytas Egipto, Meksikos, Hondūro, Kolumbijos, Venesuelos, Haičio, Papua Naujosios Gvinėjos, Pakistano, Nigerijos ir Alžyro dalyse.

O saugiausios, be anksčiau minėtų Šiaurės šalių – Šveicarija, Slovėnija ir Danija.

„2016-ųjų įvykiai sustiprino jausmą, kad keliauti į tam tikras šalis yra nesaugu. Nors rizikos rūšys keičiasi, organizacijos turėtų užtikrinti, kad šie pokyčiai turėtų atspindėti realybę, o ne tik įsivaizduojamus pavojus“, – teigė „International SOS and Control Risks“ saugumo specialistas Robas Walkeris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.