Norvegijos katalikų bažnyčiai skirta bauda už sukčiavimą

Norvegijos katalikų bažnyčia

Norvegijos katalikų bažnyčia gavo daugiau kaip 110 tūkst. eurų baudą dėl išpūsto savo narių skaičiaus siekiant gauti didesnę valstybės paramą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Norvegijos katalikų bažnyčia gavo daugiau kaip 110 tūkst. eurų baudą dėl išpūsto savo narių skaičiaus siekiant gauti didesnę valstybės paramą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2016, 2:07 PM, atnaujinta Apr 16, 2017, 8:49 PM

Oslo prokurorai baudą pirmadienį paskyrė sostinės vyskupijai, kuri yra atsakinga už duomenis apie šioje Skandinavijos šalyje gyvenančius katalikus, rodo dokumentai, su kuriais susipažino naujienų agentūra AFP.

Oslo vyskupija yra kaltinama peržiūrėdavusi telefonų knygas ir ieškodavusi imigrantų, kurių pavardės rodytų juos esant iš katalikiškų valstybių, o tada įtraukdavusi jų pavardes į Bažnyčios narių sąrašą, kartais – jiems to nė nežinant. Teigiama, kad tokia veikla buvo vykdoma nuo 2011 iki 2014 metų.

Norvegijoje, kurioje gyventojų daugumą sudaro protestantai, valstybė finansuoja įvairias religines mažumas, proporcingai jų narių skaičiui.

Išpūsdama savo narių skaičių Oslo vyskupija galėjo gauti jai nepriklausančias vyriausybės subsidijas. Vyskupijos administracijos vadovas Thuanas Congas Phamas buvo apkaltintas sukčiavimu sunkinančiomis aplinkybėmis, sakė prokurorai.

Jeigu vyskupija atsisakys sumokėti baudą, ji turės stoti prieš teismą.

„Mes niekada nedarėme nieko neteisėta ir negavome per daug pinigų“, – sakoma Katalikų bažnyčios pareiškime.

„Visada pripažindavome, kad esame padarę klaidų ir dalis mūsų (tikinčiųjų) registravimo praktikos buvo nevykusi. Tai jau seniai buvo sutvarkyta“, – priduriama pareiškime.

Bažnyčia nurodo, kad nuo 2004 metų į Norvegiją atvyko daug imigrantų iš katalikiškų šalių, ypač Lenkijos. Šie nariai nebuvo užregistruoti, bet padaugėjo išlaidų, o atitinkamos valstybinės paramos nebuvo.

Atskirai nuo baudos, Norvegijos valstybė dar siekia iš Katalikų Bažnyčios 40,6 mln. kronų kompensacijos už permokas.

Norvegijos Katalikų bažnyčiai šių metų pradžioje priklausė maždaug 145 tūkst. narių, nurodo nacionalinis statistikos institutas SSB.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.