Maltos ordinas atsisakė bendradarbiauti su Vatikanu: pyksta dėl prezervatyvų

Maltos riterių ordinas atsisakė bendradarbiauti su Vatikanu. Mat Šventasis Sostas užsimojo vykdyti tyrimą dėl buvusio svarbaus pareigūno, iš ordino išmesto dėl kontraceptinių priemonių skandalo.

Maltos riterių ordino nariams buvo uždrausta bendraujant su Vatikano atstovais reikšti nuomonę, jei ji neatitinka oficialių organizacijos pažiūrų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Maltos riterių ordino nariams buvo uždrausta bendraujant su Vatikano atstovais reikšti nuomonę, jei ji neatitinka oficialių organizacijos pažiūrų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The New York Times“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Jan 12, 2017, 9:45 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 8:51 AM

Maltos ordinas Vatikanui dėl tyrimo pagalbos suteikti nežada.

Be to, ordino nariai buvo perspėti, kad elgtųsi atsargiai ir valdytų savo liežuvį, jei nutars kalbėti su popiežiaus Pranciškaus paskirtais tyrėjais.

Ordino nariams buvo uždrausta pareikšti nuomonę, jei ji neatitinka organizacijos pažiūrų.

Maltos ordinas įvardijo popiežiaus ketinimus ištirti įvykusį konfliktą kaip teisiškai „nereikšmingą“ poelgį ir bandymą apriboti organizacijos suverenitetą.

Pasak ordino atstovų, didžiojo kanclerio Albrechto von Boeselagerio išmetimas iš posto buvo vidinis organizacijos sprendimas ir nebuvo jokio reikalo kištis Vatikano dvasininkams.

A.von Boeselageris iš kėdės buvo išverstas gruodžio 8 dieną, kai atsisakė paklusti vyriausiajam Maltos ordino riteriui Matthew Festingui ir atsistatydinti.

Skandalas kilo dėl to, kad A.von Boeselageriui prižiūrint Maltos ordino skyrių Mianmare gyventojams buvo išdalinta dešimtys tūkstančių prezervatyvų.

Katalikų bažnyčia draudžia naudoti kontraceptines priemones, o A.von Boeselageris tvirtino, kad nežinojo apie prezervatyvų dalijimo programą, o pagaliau sužinojęs kaipmat ją sustabdė.

Atstumtasis tikino, kad kardinolo Raymondo Burke’o akivaizdoje M.Festingas užsiminė, jog atsistatydinimo reikalavo ir Vatikanas.

Tiesa, Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Pietro Parolinas patikslino, kad tai nebuvo tiesa: popiežius A.von Boeselagerio patraukti iš posto nenorėjo.

Vatikano ambasadorius Maltos ordinui kardinolas R.Burke’as yra didelis popiežiaus Pranciškaus kritikas ir ragina griežtai laikytis Katalikų bažnyčios mokymų dėl lytinių santykių.

Dėl to nesutarimai Maltos ordine nėra vien tik vidinis konfliktas, o perteikia po paviršiumi slypinčius Katalikų bažnyčios nesutarimus. Mat naujasis popiežius akcentuoja gailestingąją Bažnyčios pusę, o tai nepatinka griežtai doktrinos besilaikantiems dvasininkams.

A.von Boeselagerio rėmėjai Maltos ordine pasmerkė jo nušalinimą ir priminė M.Festingui, kad visi organizacijos nariai prisiekė ištikimybę popiežiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.